Изложби

„Между небето и земята“ – изложба живопис на Валентина Чернева и Милен Маринов

19 май – 07 юни 2022, Арт Галерия "Ларго" - Варна

„Между небето и земята“ – изложба живопис на Валентина Чернева и Милен Маринов

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

„Между небето и земята“

Изложба живопис на Валентина Чернева и Милен Маринов

19 май - 07 юни 2022

Откриване – четвъртък, 19 май 2022 г., 18:00 часа 

На 19 май 2022 г. от 18:00 ч. в Арт Галерия "Ларго" ще се открие изложба живопис на варненското артистично дуо Валентина Чернева и Милен Маринов. Авторите бяха представени със съвместна изложба в „Ларго“ през 2019 година и сега, 3 години по- късно, се завръщат в салона на галерията с новите си приказни платна. За радост на нас и на варненската публика, Валя и Милен отново са създали творби, които ще ни пренесат в един по-добър, по-лек и по-хубав свят.

За настоящата експозиция авторите специално се подготвят от началото на годината. Картините ще омагьосат зрителите с детайлите си и ще ни пренесат в една сюрреалистична приказка. Заглавието на изложбата е „Между небето и земята“, а творбите разказват за мечти и копнежи. В платната на Милен „Нарисувах си море“ и „Къщата на поета“ летящите птици са олицетворение на желанието за свобода. От време на време ние, хората, изваждаме копнежите си от гардеробите, простираме ги върху рушащите се фасади („Чисто небе“) и им се наслаждаваме. Така небето, разливащо се върху тухлените зидове, символизира стремежа ни да се освободим от оградите, които сами издигаме около себе си. А в творбата „Къщата на поета“ ще открием как отвъд стените приижда бурята в душата на поета, толкова силна и свирепа, че руши стените пред себе си, търсейки освобождение от оковите на делничното. Изоставената писалка, самотно подпряна и завързана за фасадата на къщата, символизира неспособността на поета да се освободи от емоциите си и да бъде обикновен и прозаичен.

Докато героите в картините на Милен са здраво стъпили на земята, то тези на Валентина са изцяло поместени в небето. Творбите ѝ са олицетворение на човешките мечти - от тях струи усещане за безметежност и лекота, за сладостта от живота във формата на сочни плодове, докоснати от жаркото слънце. Основните теми в картините ѝ са любовта, семейството и домът. Колоритът е нежен и изчистен, композициите са леки и обрани. Подходът на Валентина е по- лаконичен, тя не насища платната си с детайли, но с малко обекти успява да разкаже много истории. В картината „Начало“ жената е изобразена във формата на ябълка- символът на изкушението. Те е тази, която създава дома, изпълва го със светлина и топлота и винаги бди над близките си.

Очакваме ви на откриването на изложбата, за да съпреживеете приказните истории на Валентина Чернева и Милен Маринов чрез картините им.

Заповядайте на 19 май от 18:00 часа в Арт Галерия "Ларго", за да отпразнуваме заедно с авторите тяхната втора съвместна изява във варненската галерия. Мястото е ул. "Хан Крум" 8, Варна.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Валентина Чернева е родена през 1970 г. в град Разград. През 1989 г. завършва Национална Гимназия за Приложни Изкуства „Професор Венко Колев” – гр. Троян със специалност Керамика. Има няколко самостоятелни изложби: Галерия „Premier Enterprises” – Варна (1991, 1995), Галерия 111 – Варна (2001), Комплекс „Яница” – Крапец (2002), Галерия „Теди” – Варна (2011) и др. Има изяви и в сборни изложби и проекти: “Светлина” – Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), Арт-фестивал „Без граници” – Балчик, България (2011), Четвърто балканско квадриенале на живописта „Митове и легенди“ – Стара Загора (2016). Активно участва в редица колективни изложби в страната и чужбина. Илюстрирала е 5 книги. Член на СБХ. Живее и работи във Варна.

Милен Маринов е роден през 1965 г. във Варна. Учи в Националната Художествена Академия от 1988 до 1993 г. в класа на проф. Григоров. Работи в областта на кавалетната живопис От 1994 г. до днес Милен Маринов има 13 самостоятелни изложби, някои от които в Градска Художествена Галерия, Балчик (1996), Градска Художествена Галерия, Варна (1997), Галерия 111, Варна (2001, 2004), Галерия "Кожухарови" София (2005), Галерия" Atypic", Тулуза, Франция (2007), Арт Галерия "Ларго" (2009, 2019) и др. Милен има също множество участия в групови изложби в България, Швейцария, Франция, Румъния, Босна и Херцoговина, Гърция, Сърбия. Някои по- важни: “Християнството в края на 20-ти век”, комплекс "Слънчев ден", Варна, България  (1997), VI Международен салон за съвременно изкуство, Марсилия, Франция (2006), Арт колония, остров Св. Ахил, Гърция (2006, 2009), “Двама български художници“ (заедно с Валери Ценов) в Espace Notre Dame,  Волон, Франция (2006),  Международна колония на художниците - Pociteli, Босна и Херцоговина (2008),  “Светлина” - Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), IV Балканско квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ - ХГ Стара Загора (2016 ) и др. Член е на групата творци “Скендерман”. Участва в престижни арт-форуми като ежегодния Международен Салон на Съвременното Изкуство в Марсилия, международни пленери в Сърбия и Гърция. Милен Маринов живее и работи във Варна.

 

Автор: Милена Димитрова, галерист
18.05.2022 г. 16:35
Посетено: 899
Етикети: живопис, изложба, Варна, Арт Галерия "Ларго", Валентина Чернева и Милен Маринов, „Между небето и земята“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34715-mezhdu-nebeto-i-zemyata-izlozhba-zhivopis-na-valentina-cherneva-i-milen-marinov