Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Станимир Видев с „Архитектоника“ - изложба живопис

19 май 2022 г. – 15 юни 2022 г.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Папийон"
представя

Станимир Видев / Stanimir Videv

„Архитектоника“ / „Architectonics“

изложба живопис

19.05.2022 г. – 15.06.2022 г

 

„Темата, която ме е вълнувала за картините в тази изложба е любимият ми град с неговата архитектоника, излъчване, тоналност и силуети. Силуетите, които виждам всеки ден пред мен, докато се разхождам из градските улици. Силуетите на хората, които носят различни настроения и състояния. Силуетите на къщите, които се променят невероятно в зависимост от слънчевите лъчи, облачното време, дъждът или са огрени от лунната светлина… За мое щастие, след тези кризи на пандемия и драматични промени в социалната, политическата и военната обстановка по света, започнах да се вглеждам в сянката и светлината и това ме провокира да го претворя в своите абстракции. Така съм се опитал да изразя моето лично отношение и емоция към случващото се.“ - Станимир Видев

 

Арт Галерия "Папийон" от 19 май до 15 юни 2022 г. с удоволствие е домакин на последните творби на великолепния художник Станимир Видев. Обичан и очакван автор, с многобройни почитатели в България и извън страната, той е винаги с отличителен стил и знаково присъствие в съвременната културна сцена. Хармонии от композиции на сложни цветове и силуети бележат 65-годишнината на автора извеждащи „Архитектоника“ като естествено мото на настоящата експозиция.  Във всичките му платна са вплетени чувствата и любовта му към град Пловдив, но и към загадъчната емоционална същност на женската природа. „Архитектониката“ на Станимир Видев е философия за баланса на цвета, в неговите нюанси и формата, в нейната структура. „Архитектоника“ е неговата научна концепция от динамични композиции от главните отделни елементи в изобразявания обект, но така умело хармонирани, че се възприемат като едно цяло. Сякаш джазирани цветни петна, но с убедително усещане за цялостност на образа и с проследяема взаимовръзка между съставните му части. Това са привидно конкретни пейзажи и всъщност пластични комбинации на багри и обеми с многопластови цветни фрактури, изградени с умелата ръка на артиста в ритъм от топли и студени тонове. Видев визуално въплъщава вътрешната структура на град Пловдив, неговият пулс, темпо и темперамент боравейки си игриво с характерните за него технически прийоми да отнема от наслагванията, да натрупва и да оставя релефи, фрагментирайки цялата композиция на отделни малки самостойни картини. Видев обича създаването на своеобразни конструктивни портрети на този южен град - мястото, което го е изградило като артист, обича да разказва живописно за душата и сградите му, за обитателите му. Във всичките му платна присъства точно конкретно настроение и в категорично разпознаваемият му стил на струпване на обеми, разбиване на пространството и събирането му в сложна мелодия, художникът майсторски завладява вниманието на зрителя.

В сложни и динамични, близки до абстракционизма композиции Южният град присъства като архитектоника и дух не само в пейзажите му, но и в загадъчните фигурални композиции, където женския образ е като мираж и нежно докосва сетивата на зрителя. Фокусът е върху жената като еквивалент на живописта – елегантна, капризна, необятна, неразгадана, понякога неразбрана - мадона, изкусителка, муза, дори и като нещо далечно, но обсебващо мислите. Тя е уловена в различни интимни състояния, но във всяко от тях усещаме отношението на автора.

Живописта на Видев е на границата на реалното и абстрактното, което го прави толкова ценен и обичан, и за да я усетиш добре трябва да умееш да се вглеждаш. Тя е силно емоционална, разкриваща отпечатъците от натрупани впечатления и чувства в художника. Без да се стреми към изграждането на композиционни центрове (един или повече), художникът успява само чрез умелото боравене с цветовете да постигне няколко плана и някъде сред тях да скрие един, но важен детайл, който в първия момент можеш и да не забележиш. Винаги честен в изкуството си, създавайки музика от сложни цветове, той твори убедително живи картини, чийто абстрактни композиции отпускат съзнанието и предизвикват въображението. Различните емоционални и физически състояния на художника, случки от ежедневието, развълнували мисълта на артиста, са основният му творчески двигател. Пейзажите са хармонични колоритни абстрактни композиции, но винаги препращащи на близко и разпознаваемо за съзнанието място. Платната му излъчват много енергия, въздействат с решително полагане на цветовете с наслояване и отнемане на боите за  постигне на светлината.

Всяка негова картина е преживяна, със собствено състояние и философия и вероятно поради това винаги силно запомняща се със сложните си цветове, положени на едри маски и с тънки финални щрихи. Станимир Видев е неподправен и откровен художник, носител на характерния почерк на Пловдивската живописна школа. Неоспоримият му талант  го превръщат през годините в един от високо уважаваните художници,  със силно присъствие в българския културен живот – ценен както в артистичните среди от видни актьори, писатели,  художници, така и от  колекционери и почитатели, сред които много дипломати, политици, музиканти.

Впечатлението, което създава едно негово платно, е, че е станало от само себе си, без техническата намеса на човек, който е прекарвал часове пред него и е наслоявал маслените бои. А това става (както обичат да се изразяват художниците), когато занаятът е така добре овладян, че е безсмислено да го вадиш на показ умишлено.

„Една картина става тогава, когато достатъчно си уморил платното и палитрата; при мен - между петия и седмия път при поставянето ѝ на статива. Неведнъж ми се е случвало да разваля изцяло една картина и да направя съвсем нова или пък да я обърна обратно и да видя, че е готова. Картината си има свой живот, свойството да се променя за кратко време - като светлината. Когато някой я хареса или попадне точно на човека, на когото трябва, става по-хубава. Една картина винаги е точно за един определен човек. Стотици мои платна вече са някъде у различни хора и живеят своя живот. Те са по-силни от нас. Картината става с трупане на емоции, а не с трупане на опит; тогава, когато е нарисувана честно, без да си мислиш, че трябва да я изложиш или продадеш, макар че и това е важно. Искам винаги да съм максимално честен към изкуството си, предпочитам да го изгладувам, отколкото да правя нещо, което не чувствам. Защото всичко е въпрос на чувстване. Живописта е нещо много лично. Аз подхождам много емоционално, в състояние съм от един квадратен дециметър да преобърна цялото платно; от море да направя жътва, но това не е бракониерство. Истинският художник не може никога да е един и същ. Той се променя, уморява, влюбва, разлюбва... Художникът е едновременно и дете, и възрастен, между тях е играта. Смятам, че промяната в един творец е всъщност много дълъг процес. За мен е по-важно и се стремя да затвърдя нещо, което съм следвал като философия, да отстоявам, да усъвършенствам, да стане по-добро. Стъпвам на нещо старо и го разгръщам, давам му друга посока. То е като характера на човека. Остаряваш, но нещо в теб винаги остава същото - очите, усмивката или походката. Рисуването е страдание, трябва да го преживееш, да мине през теб, да те обсеби. Трябва да се разкъсаш, да надникнеш вътре в себе си, иначе не се получава.“ – споделя Станимир Видев.

Заповядайте на откриването на изложбата на 19.05.2022 г. , четвъртък, от 18:19 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. "Драгоман" 12 и ще сте завладени от цветните и композиционни хармонии от творбите на Станимир Видев и от енергията от присъствието на автора!

Експозицията може да бъде видяна от 19 май до 15 юни 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Станимир Видев е един от водещите художници в Пловдив, където живее и работи. Роден е на 27 март 1957 г. Завършва Художествената гимназия в град Казанлък през 1976 год. Висшето си образование завършва през 1984 год., специалност живопис в НХА в класа на професор Добри Добрев. Членува в Съюза на Българските Художници от 1985 год., а в Съюза на Пловдивските Художници от 1986 год. Първата му самостоятелна изложба е през 1986 год. в град Пловдив, част от Националните Есенни Изложби.

Станимир Видев е представил повече от 30 самостоятелни изложби, а негови картини са собственост на Националната Художествена Галерия, музеи и частни колекции в България, Германия, Англия, Испания, Турция, Великобритания, Франция, Швейцария, Израел, САЩ, Финландия, Гърция, Люксембург, Сърбия, Нова Зеландия, в това число и тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен.

Участва в колективни изложби на българското изкуство в държави като Франция, Швейцария, Русия, Холандия, Германия, Гърция, Малта, Италия, Белгия и Китай, също така взима участие в международни панаири на изкуството-Експо Арт в Лос Анджелис (1991 год.), Евро Арт в Женева (1993 год.), Турция (2009 год.) Има многобройни участия в общи изложби и пленери (Виена - Австрия, Истанбул - Турция, Париж - Франция, Люксембург и Тел Авив – Израел, Малта, Швейцария, Гърция, САЩ)

Носител е на редица награди:

  • награда "Пловдив" за 1997 год. и 2007 год.
  • награда "Мечът на Ромфея" за 1997 год,
  • наградата на Съюза на Пловдивските Художници за 1986 год.,1987 год., и 1997 год.
  • Наградата на галерия "Дяков" за 1996 год.
  • Първа награда за живопис, "Миниарт", Русе 2009 год.
  • Награда на община Плевен на "Пето бианале на малките форми", 2010 год.
  • Награда за живопис, Пьохларн, Австрия 2014 год.
Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
18.05.2022 г. 13:11
Посетено:
832
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34709-art-galeriya-papiyon-predstavya-stanimir-videv-s-arhitektonika-izlozhba-zhivopis