Изложби

Откриване на изложбата „Украинският свят на Мария Примаченко“

Мария Примаченко (1908-1997) е представителка на наивистичното изкуство, която рисува, бродира и рисува върху керамика

Откриване на изложбата „Украинският свят на Мария Примаченко“
 
◊ ПОКАНА
 
Полският институт в София ви кани на откриване на изложбата „Украинският свят на Мария Примаченко“ 
 
Кога: 16 май 2022 г., понеделник, 18.30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен*.
Организатори: Полски институт в София, съвместно с Посолството на Полша и Посолството на Украйна.
 
Снимки на 11 творби на известната украинска народна художничка Мария Примаченко ще бъдат изложени през май в галерията на Полския институт в София. Името на художничката се появява в медиите още в първите дни на агресията срещу Украйна, когато на 27 февруари в резултат на руска атака е опожарен Историческият и етнографски музей в Иванкив, в чиято колекция има 25 нейни творби.
 
Мария Примаченко (1908-1997) е представителка на наивистичното изкуство, която рисува, бродира и рисува върху керамика. Тя е една от най-изтъкнатите украински художнички на XX век. Вдъхновява се от родното си село и неговата природа. Родена през 1909 г., Примаченко прекарва целия си живот в село Болотна в Киевска област, в непосредствена близост до Иванкив, където се намира музея с нейните творби.
 
Ето какво си спомня художничката за началото на своето творчество: Близо до дома, край реката, на една цветна поляна, пасях гъските. На пясъка рисувах всички цветя, които виждах. Забелязах синкава глина, която взех със себе си и боядисах къщата си, разказва Примаченко години по-късно. Съседите били много впечатлени и дошли при родителите на момичето, за да ги помолят и те да украсят къщите си по този начин.
 
Творчеството на Мария Примаченко е необикновено явление в украинското съвременно изкуство. Нейното творчество може да се разглежда като обобщение на богатия опит на творческите търсения на много безименни народни творци. Художничката преосмисля художественото си наследство, създава свой собствен свят от образи и символи и има свой собствен поглед върху традицията.
 
Във фантастичните творби на художничката в смъртоносната борба между разума и лудостта, живота и смъртта, светлината и мрака надделяват силите на доброто, цъфтящи носители на радост и мир.
~ Полина Каленска
 
Заповядайте!
 
* По време на проявата препоръчваме спазването на дистанция и носенето на маски.
Автор:
Организаторите
Публикация:
13.05.2022 г. 13:45
Етикети:
наивистично изкуствоизложбаПолски институт в София
„Украинският свят на Мария Примаченко“
Посетено:
664
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34675-otkrivane-na-izlozhbata-ukrainskiyat-svyat-na-mariya-primachenko