Изложби

"Преминаване във времето" - изложба живопис на Ивайло Мирчев

12 май - 11 юни 2022, Галерия "Астри"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Астри" представя

Ивайло Мирчев

Преминаване във времето

живопис

12.05. - 11.06.2022

 

"Неотдавна извадих от един килер няколко стари мои картини, някои навити на руло платна, други върху картон, но всички потънали в прах и в лошо състояние. Защо съм ги скрил от себе си не помня, но вероятно не съм ги харесвал.

След като ги стегнах и почистих установих, че преценката ми не е била съвсем справедлива. Правени са в студентските и първите години на художническата ми практика. Очевиднo не са най-представителните ми произведения, но в тях има нещо безхитростно и очарователно, особено в онези, в които е осезателно силното влияние на Светлин Русев. Бяхме прилежни ученици, а той амбициозен и взискателен учител.

Така се появи идеята да споделя тези творчески „находки“ заедно с моментните ми занимания по живопис. А те са най-вече във водните техники, защото харесвам хартията, която се отдава с нежна съпротива на молива и акварелното петно. Обичам да владея случайността и собствените си емоции. Освен това част от тези акварели- рисунки са всъщност проекти за маслени картини и прецених, че би било интересно да запозная публиката с творческата си „кухня“.

Благодаря на Вихра, че за пореден път ми позволи да експериментирам с една донякъде еклектична, но надявам се и любопитна изложба, показваща генезиса, развитието и актуалното ми поведение като художник, в уютното и одухотворено пространство на галерия „Астри“.

Ивайло Мирчев

10.05.2022, София

             

Ивайло Мирчев е роден на 11 август 1954 в София. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1981 и ВИИИ „Н. Павлович“ в класа на акад. Светлин Русев. От 1983 е член на СБХ. През периода  2004-2011 е председател на СБХ. Автор е на десетки самостоятелни изложби в София, Варна, Созопол, Търговище, Базел, Есен, Вупертал, Виена, Братислава, Фондация Шрайнер, Бад Щебен, Германия и др. През 1985г. е удостоен с Наградата за пластични изкуства “Южна пролет”.
Лауреат е на Голямата награда на Националната младежка изложба 1986г. Той е 42-рият носител на Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“ - 2015 година. Като професор в Художествената академия подкрепя и вдъхновява поколения съвременни художници, предавайки им знанието за красотата.

 

Автор:
Галерия "Астри"
Публикация:
12.05.2022 г. 14:28
Етикети:
Посетено:
690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34667-preminavane-vav-vremeto-izlozhba-zhivopis-na-ivaylo-mirchev