Изложби

Известният артистичен тандем Майя Горова и Богомил Живков гостуват в галерия "Възраждане"!

Изложба живопис и скулптура

   

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 10.05.2022 г., вторник, от 18:00 ч. галерия "Възраждане" Ви кани на изложба на един от най-известните, впечатляващи и майсторски артистични тандеми в българското изкуство – Майя Горова - живопис „За Непал с любов“ и Богомил Живков - скулптура „Лирично“. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 30.05.2022 г.

Изложбата можете да разгледате тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/mpus/

Артистичния тандем Майя Горова – живопис и Богомил Живков – скулптура са известни на ценителите на изобразителното изкуство от много години. Селските пейзажи на Майя, съхраняват съкровената душевност на старите къщи и дворове, пропити с романтика, семпла поетичност и идилия. А Богомил, с много специфичния си почерк отдава вниманието си на жената, любовта и семейството. В скулптурите му има една възвишеност и красива еротика. Общата им изложба е наслада за окото и душата!

                                       Краси Алексиева, 2022 г.

 

◊ АВТОРИТЕ

Майя Горова. Родена през 1946 г. в град Пловдив, България. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в град София. През 1972 г. завършва Художествената академия в София, специалност Декоративно-монументална живопис при проф. Георги Богданов. Има осъществени над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина и множество участия в общи такива. Работи също и в областта на сценографията – проектиране на сценични костюми за хорови и танцови фолклорни ансамбли. Нейни творби са притежание на частни лица и художествени галерии в България, а също така и в чужбина: Полша, Литва, Холандия, Ливан, Германия, Япония, САЩ, Франция, Финландия, Англия, Турция, Малта, Македония и др.

 

Богомил Живков. Роден през 1946 г. в Перник. През 1971 г. завършва НХА София, специалност Скулптура. Има самостоятелни изложби и заедно със съпругата си - художничката Майя Горова в България, Германия, Малта, Япония, Австрия, Чехия. Има много участия в скулптурни симпозиуми. Творческа дейност: Паметник на загиналите партизани от с. Радово, Трънско; Паметник на Евлоги Агаин в град Радомир; Входен знак на град Перник; Бюст-паметник на Фердинанд Тодоров в град Перник; Бюст-паметник на Темелко Ненков в град Батановци;Ббюст-паметник на Владо Тричков в град Трън; Бюст-паметник на Иван Кръстев в град Разград; Пластични колони 1300 години България в Национален дворец на културата в град София; Пластична колона „Дървото на живота” в град София и др.

Международни награди: Първа награда от Международен симпозиум по скулптура в камък – град Бургас, България – 1974 г.; Лауреат от Международно биенале за малка пластика – град Будапеща, Унгария – 1978 г.; Награда от Федерацията за атлетически спортове на Испания от Международно биенале на спортна тематика, под егидата на Международен олимпийски комитет – град Барселона, Испания – 1979 г.; Награда от Международно биенале на спортна тематика, под егидата на Международен олимпийски комитет – град Мадрид, Испания – 1981 г.; Почетен диплом от Международно биенале за скулптура, посветено на творчеството на Данте Алигиери – град Равена, Италия – 1983 г.;  Златен медал, с автор Джакомо Манцу, награда от Организационния комитет на Международно биенале за скулптура, посветено на творчеството на Данте Алигиери – град Равена, Италия – 1988 г.

Национални награди: Награда за скулптура от Министерство на културата, от Национална художествена изложба в град София – 1975 г.; Награда за скулптура от Национална художествена изложба в град Перник – 1983 г.; Наградата на Съюза на българските художници на името на Марко Марков за кавалетна скулптура – 1986 г.; Голямата награда на град Перник за постижения в изобразителното изкуство – 1986 г.; Награда за скулптура на Българските професионални съюзи – 1987 г.; Наградата на град София за постижения в скулптурата от Национална художествена изложба в София – 1989 г.; Първа награда за скулптура от национален конкурс „Изразяване на увреждането”, организиран от Фондация Фламандско-български форум и СБХ – 1996 г.; Втора награда от национален конкурс за паметник на цар Самуил в София – 2014 г.; Награда за скулптура на Зонална изложба „СТРУМА” в Перник – 2017 г.; Награда за скулптура Благоевград – 2019 г.

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
05.05.2022 г. 16:53
Посетено:
875
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34620-izvestniyat-artistichen-tandem-mayya-gorova-i-bogomil-zhivkov-gostuvat-v-galeriya-vazrazhdane