Изложби

Изложба живопис на Динко Стоев

9 - 27 май 2022, Галерия "Стубел"

Изложба живопис на Динко Стоев

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Стубел" представя

Изложба живопис на Динко Стоев

9 - 27 май 2022
Вернисаж: 9 май, 17-19 часа

 

На 9 май художникът Динко Стоев ще подреди за трети път свои творби в галерия „Стубел“ – живописни платна и рисунки, създадени през последната година. Някои теми и герои в „разказите“ на твореца са познати, но авторът изненадва и с нови сюжети.

По повод новата си изложба Динко Стоев сподели:

„От баналните случки, правейки картини за тях и от тях, се опитвам да получа по-голямо значение, дори свръх значение. Къпещият се на плажа, самотната вечер пред телевизора, моя милост под душа, новогодишната елха с полуделия елен пред нея… Всички тези картини оставям на зрителя да доразвие в своето въображение и съзнание. Дотам, докъдето иска, да почувства каквото иска и – без всякакъв намек за порицание – да приеме героите, да види в тях себе си и ако може – да се зарадва на живописта.“

За пореден път художникът ни представя своите болезнено откровени картини – драматични, дръзки, нараняващи, многозначни, предизвикващи размисъл… Картини, които не ни оставят равнодушни.

 

Роден през 1958 г. в София, Динко Стоев завършва живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Иван Кирков. През 1994 г. специализира по програма на Британския съвет в Колежа по изкуствата в гр. Бат, Великобритания. Участвал е в над 20 колективни изложби в България, Великобритания и Франция. А сред последните му самостоятелни изяви са изложбите в галерия „Райко Алексиев“ (2017), в Есенни салони – Пловдив (2019) и в галерия „Стубел“ (2017, 2020).

Творби на художника притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и частни колекции и галерии в България, Германия, Великобритания, Нидерландия, Япония.

През 2018 г. Динко Стоев бе удостоен с Националната награда за живопис „Захарий Зограф“.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.05.2022 г. 11:34
Посетено:
747
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34603-izlozhba-zhivopis-na-dinko-stoev