Изложби

"Украински дневник" - изложба графика на доц. д-р арх. Станчо Веков

Благотворителна изложба в Дома на архитекта Варна

"Украински дневник" - изложба графика на доц. д-р арх. Станчо Веков

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 4 май 2022, 18.00, Дом на архитекта Варна, се открива изложба с графични рисунки на доц. д-р арх. Станчо Веков под наслов "Украински дневник".

Приходите от изложбата ще бъдат дарени на Центъра за украинските бежанци във Варна. Събитието ще открие Н. Пр. Олег Барановски, Генерален консул на Република Украйна във Варна (2002-2006), Почетен гражданин на Варна.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Бруталната война на Русия срещу Украйна, абсурдна за XXI век, е поводът да подготвя тази изложба, като жест на съпричастност и подкрепа към смелите украински хора, между които имам лични приятели и колеги в Харков, Лвов, Одеса и Киев. Мотивира ме и срещата ми с Генералния консул на Генералното консулство на Украйна във Варна в периода 2002 – 2006 г. Н. Пр. Олег Барановски – Почетен гражданин на Варна, както и с Вицеконсула, Н. Пр. Василий Кирилич. Дължа им благодарност за възлагането на проектирането и реализацията на Мемориала на Украинските войни в Морската градина на Варна, открит на 14 април 2006 г., първият подобен паметник на Балканския полуостров.

Темата за Украйна, свързана с трагичните събития от последните месеци, ме върна в далечната 1977 г., когато като млад архитект имах възможността да посетя страната и това остави трайни следи в моето съзнание. По-късно, като преподавател във ВСУ Черноризец Храбър, си партнирах с украински колеги от Харковския държавен технически университет по строителство и архитектура и други университети в Украйна, в изпълнение на два проекта по програма TEMPUS, финансирани от присъединителните фондове на Европейския съюз, в които българската страна беше водеща.

По време на пребиваването ми в Украйна от 27 март до 6 април 1977 г. направих няколко десетки графични рисунки - един своеобразен Украински дневник, запечатал моите лични впечатления от срещата с архитектурата, историята, природата и хората на тази прекрасна, братска страна. Творбите не са показвани пред публика, с изключение на Църквата Св. Андрей, Камбанарията на манастира Св. София и Киево-Печорсктата лавра в Киев.

Изложбата "Украински дневник" включва 31 графични рисунки, създадени по време на самото пътуване in situ, в непосредствен контакт с изобразявания обект. Рисунките са изпълнени с китайски туш (Rotring), направо от тубата, вместо с перо, върху картон и нетъкаем текстил, без предварителни наброски с молив, което предава вълнението на момента. Тематиката на експозицията обхваща природата, архитектурните паметници и историческите обекти, свързани с Втората световна война, която като някакъв зловещ сън се повтаря в XXI век.

Не можем да бъдем безучастни!

Да подкрепим украинските бежанци!

Мир за Украйна!

Украйна е в моето сърце!

Доц. д-р арх. Станчо Веков

 

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА

В помощ на бежанците от Украйна

Български дарителски форум

IBAN: BG20RZBB91551061039450

BIC: RZBBBGSF

РAЙФАЙЗЕН БАНК

Откупените творби се получават срещу:

- банково бордеро за превод на посочената дарителска сметка, или

- плащане в брой (лева/евро), документирано с приходен ордер от ВЕКОВ ДИЗАЙН ЕООД - ДАРИТЕЛ, aвтор на творбите, за времетраенето на изложбата 4 – 31 май 2022 г.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
29.04.2022 г. 11:21
Посетено:
758
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34588-ukrainski-dnevnik-izlozhba-grafika-na-dots-d-r-arh-stancho-vekov