Изложби

"Живо и мъртво" - самостоятелна изложба на RASSIM®

28 април - 26 май 2022, Галерия ONE+

"Живо и мъртво" - самостоятелна изложба на RASSIM®

 

◊ покана

Галерия ONE+ 
представя

"Живо и мъртво"

Самостоятелна изложба на RASSIM®

28.04. - 26.05.2022 

Откриване: 28 април, 18 ч.

 

Предизвикателството на съвременната свобода, или комбинацията от изолация и свобода, пред която се изправяш, е в това да се създадеш. Опасността е, че при този процес може да се окажеш не съвсем човешко същество.-
Сол Белоу, "Равенщайн"

 

Серията "Живо и мъртво" е ситуирана в пространството извън езика, след раждането, преди смъртта.

Основните съставни елементи на произведенията са различни проявления на телесното. Урина от тялото на художника, нефт от това на земята и изгоряло моторно масло, смазка на индустриалната революция.

RASSIM® събира в творбите си едно от основните противоречия на социума от зараждането на неговото съществуване, а именно вечната борба между природа и култура. Той претопява двете понятия, създавайки платна, в които четем историята на света във и през нейната вещественост.

Докато в продължение на векове стремежът на човека е вървял в посока надмогване на корпоралното и достигане до трансценденталното, то RASSIM® търси отговора именно в телесността, като почти психоаналитично прекрачва границите на рациото и стига до форма на материя, ненатоварена от понятия.

Авторът редефинира позицията на тялото на художника - от ситуирано на границата, понасящо, то се превръща в неделим елемент в тъканта на света. В творбите са премахнати конструктивните елементи на плътта - кожа, кръв и клетки, разтворени и сведени до символ. Художникът е и медиатор, създател на това обединение, но какъв е залогът на усилието му?

Серията "Живо и мъртво" ни представя едно обновено съдържание на колективната памет, втъкавайки в нея функциите на съвремието - връзката между нефта и изгорялото моторно масло е именно човекът, идеолог и катализатор на тази трансформация. Като поставя тези елементи на една равнина, тази на платното, художникът премахва йерархията между тях, изграждайки един хомогенен наратив, в който действието се развива циклично - веществата се наслояват, поглъщат едно друго. В платната му, те търпят постоянна дифузия. По този начин се разкрива дуалистичната природа на вечно и ефимерно, тяло и разум и, в крайна сметка, живо и мъртво.

Вливайки в едно минало и настояще, RASSIM® създава почти еднородна смес, в която са разбъркани фрагменти от еволюцията на света, огъвайки оста на времето до кръг, довеждайки я до една единствена точка.

 

Автор:
Галерия ONE+
Публикация:
26.04.2022 г. 15:29
Посетено:
830
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34582-zhivo-i-martvo-samostoyatelna-izlozhba-na-rassim