Изложби

"Тя и никоя друга" - изложба живопис на Михаил Лалов

28 април - 18 май 2022 г., Арт Галерия "Папийон"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon
представя

Михаил Лалов  / Michail Lalov

"Тя и никоя друга" /  "She and no one else"

 изложба живопис

от 28 април до 18 май 2022 г.

 

"Тя е картината, цвят, щрих, емоция, дори музиката, която слушам, когато работя в ателието. Тя е животът, любовта и семейството. Тя е вечната муза и вечното изкуство. Тя е търсенето, откритието, началото на платното, дори подписът под него, с което гарантираш, че това си ти и светът, който е създаден, за да бъде открит по един различен начин."
Михаил Лалов

От 28 април до 18 май 2022 г. Арт галерия Le Papillon с радост отбелязва в пространството на галерията 70-годишнината и 40 години професионален път на художника Михаил Лалов с експозиция от лирични живописни платна, обединени под мотото "Тя и никоя друга". Под това заглавие в рамките на годината се провеждат поредица значими негови изложби из цяла България, като всяка една представя различните творчески посоки, художествени изрази и жанрове, в които можем да опознаем и разпознаем типичния му почерк, мащаба на таланта и емоционалността на маестрото.

Настоящата експозиция обединява, както великолепни майсторски платна от преди повече от 10 години, подготвяни от него през годините, за да бъдат показани на тази юбилейна изложба, така и нови произведения, специално създадени за представянето им в Арт Галерия Папийон. Всички те са фигурални композиции, които разказват пъстри истории за красота, любов, за енигматичната женска природа. Акцентът е върху любимата му тема за женското начало и жената като муза в типичния нежен, романтичен Лаловски маниер с игра на светлина, великолепно живописно чувство и изящно цветоусещане. В изложбата преобладават картини в големи формати, в меки, пастелни тонове, където Лалов прекрасно разгръща спонтанния си експресивен характер, свободен дух и убедително улавя вниманието ни с преплетените си композиции. Лалов, майсторски владеещ различни тайни и техники, ни внушава лекота, финес и почти акварелно усещане на платната, макар рисувани с маслени бои, които карат зрителят да потъне в магията на големия формат. Женските образи са изобразени по много различни начини, загатващи за многоликата женска природа в сложни композиционни плетеници от женски тела и тайни, недоразказани истории. Сюжетите на творбите на Лалов са многопластови, често формите са просто очертания, но винаги живописния начин на полагане на цветовете разкрива страстта на художника и вплита съзнанието на зрителя в приказка.

Михаил Лалов е търсещ художник, който не само не стои на едно място и твори в различните си ателиета, сменяйки подхода и техниките, жанровете на своя израз. В предстоящата му есенна експозиция в Градска Художествена Галерия – Варна ще представим и абстрактните му мащабни търсения и експерименти в цвят върху платна с няколко метрови височини и дължини. Независимо от техниката, той е със силно разпознаваем почерк и линия на рисунката, но най-вече с усещането за свобода, лекота и безтегловност, които създава в картините си. В тях винаги присъства философията за взаимовръзката в природата и как всичко е свързано в мисъл и чувство. Той е художник на духа, виртуозно вдъхващ  живот на всяка форма и тяло в своите творби. Неговите драматургично изпълнени „преразкази“ са картини, които предизвикват емоции и резонират с чувствата на зрителя – различни във всеки момент. Така творбите му са обичани дълго време, създавайки усещането за динамика и промяна, която се разкрива всеки път различно в зависимост от настроението на съзерцаващия. Лалов е лиричен ценител на женската красота и ако женското присъствие, форми, нежност, загадъчност, поглед го вдъхновява, то той пресъздавайки го, убедително успява да накара зрителя да обикне образа, да усети посланието на красотата и мимолетността на мига. Художникът излиза от общоприетите норми, работейки със свой уникален почерк и подход към цветовете. Картините му не са лични истории, а по-скоро сюжети от драматургията, дори митологията, с която той дълго се е занимавал. Лалов е творец, обичащ предизвикателствата и често организира в своите огромни ателиета творчески диспут с изразните средствата на четката и молива с различни видни художници на нашето съвремие. Така стимулира не само собственото си развитие, но създава реално изследване на съвременната художествена сцена, каквато е една от функциите на изкуството.

Според художника времето, в което живеем ни напомни, че всичко е преходно, но красотата и изкуството са ценностите, които са неизкореними. „Това, че имам зад гърба си стотици картини, не значи нищо. Винаги откривам нещо ново. Удоволствието от изкуството е да преоткриваш себе си и света около теб и винаги да правиш нещата, които обичаш. Когато ги правя, ги правя за мен, не ги правя за други. А иначе е съвсем естествено, че искам да ги видят повече хора“, разкрива още Михаил Лалов. „Любовта е онова, което винаги трябва да имаш, за да започнеш да правиш нещо. Рутината, която трябва да създадеш и поддържаш също е един от важните компоненти, които трябва да имаш, за да можеш да създаваш нови и нови творби. Другото е, че човек с годините узрява и започва да мисли по друг начин за живота, за любовта, за жените, за хората, за всичко около него. Ти просто преминаваш на друго ниво на размисъл, коeто не можеш да съпоставиш с начина на мислене, когато си бил по-млад. Това израстване си идва с времето и дава възможност да оцениш света по нов, различен начин, което се предава и в изкуството ти“, споделя Михаил Лалов. „Всичко е мечта, дори всяка една картина, която тръгваш да реализираш, ти е мечта, защото не знаеш какъв ще е резултатът накрая. Трябва да я направиш с любов, за да стане картина. Повечето картини, които ги правя, ги правя с любов и настроение. Затова аз работя с много цвят, не обичам да е черно, да е много агресивно, аз обичам повече любов да има във всичко“.

 Експозицията може да бъде видяна от 28 април до 18 май 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Михаил Лалов е роден на 14 юли 1952 година в София. От 1968 до 1972 г. учи в Националното художествено училище, а от 1974 до 1979 г. следва в Националната художествена академия. През 1991 г. е приет за член на Съюза на българските художници.

През 1979 г. е художник на Киноцентъра в Бояна, а след това - до 1983 г. е художник-проектант (сценограф) на Драматичния театър в Монтана. През 1984-1987 г. е художник-декоратор на театри в Плевен, Добрич, Разград, Ловеч и Габрово.

Реализирал е десетки самостоятелни изложби в България, Франция, Германия, Кипър. Негови картини са притежание на Националната Художествена Галерия, Софийската Градска художествена галерия, на частни колекции в страната и чужбина. 

Самостоятелни Изложби:

  • 1983 - Национален дворец на културата, гр. София.
  • 1985 - "Раковски" 108
  • 1991 - "Раковски" 117
  • 1991 - Дюселдорф, Германия
  • 1993 - "Кати", София
  • 1995 - Никозия, Кипър
  • 1995-1996 - "Етерна", София
  • 2000 - Германия 2000 г.
  • 2000 - "Възраждане", Пловдив
  • 2001 - Париж, Франция
  • 2002 - Мюнхен, Германия
  • 2003 - Париж, Франция
  • 2004 - "Жорж Папазов" , Пловдив
  • 2006 - "Жорж Папазов", Пловдив
  • 2007 - "Филипополис" , Пловдив
  • 2008 – Арт Галерия Le Papillon, Варна
  • 2008 - Фондация "Проф. Стамен Григоров",  София
  • 2009 г - "Пролет", Бургас
  • 2009 г - галерия "Боев",  Пазарджик
  • 2009 до 2012 – реализира изложби всяка година в различни галерии в София, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Велико Търново и др.
  • 2012, 2015 – Лондон, Български Културен Институт Лондон
  • 2016, 2018 – галерия „Стойчев“, Ямбол
  • 2017 - "Филипополис" , Пловдив
  • 2018 - Хасково
  • 2019 – „Валер“ , София
  • 2020 – Арт Галерия Le Papillon, Варна
  • 2022 –  nOva art space, София

 

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
26.04.2022 г. 12:07
Посетено:
804
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34580-tya-i-nikoya-druga-izlozhba-zhivopis-na-mihail-lalov