Изложби

Изложба "Рисунки от конкурс "Арх. Георги Савов" в галерия "Резонанс" - Пловдив

На официалното откриване ще бъдат обявени отличените за участието си в творческото състезание

Изложба "Рисунки от конкурс "Арх. Георги Савов" в галерия "Резонанс" - Пловдив

 

◊ ПОКАНА

Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" представя в галерия "Резонанс" (ул. „Петър Парчевич“ 14) изложба с рисунките от ежегодния ученически конкурс "Арх. Георги Савов".

Вернисажът е в събота, 16 април, от 11 до 13 часа.

На официалното откриване ще бъдат обявени призьорите, отличени за участието си в творческото състезание, което се провежда от 2015 г. под егидата на арх. Савов съвместно с НХГ „Цанко Лавренов“. Създателят и меценат на конкурса е завършил втория випуск на художествената гимназия в Пловдив. Автор е на много знакови проекти, сред които спортната база на ФК „Ботев Пловдив“ в Коматево и стадион „Христо Ботев“. Като творец и пловдивчанин арх. Геори Савов вече седма година подкрепя с лични средства художественото образование и творческата индивидуалност на бъдещите художници.

В експозицията в галерия „Резонанс“ организаторите са включили най-добрите постижения на гимназистите от 8. до 12. клас по учебния предмет "Рисуване" с преподаватели - Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Михаил Маламски, Петър Чучулигов и Пламен Велчев. Произведенията са изпълнени с молив, въглен, туш, креда, акварел, колаж и смесени техники и показват разнообразни творчески и образователни посоки в областта на класическия етюд и проучвателните и експерименталните рисунки.

Критериите за оценка на творбите са оригиналност, творчески подход, въображение, разнообразие на щрихи, петна и текстури. Журито в състав - арх. Георги Савов, проф. д-р Галина Лардева – зам. ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и художникът и галерист Ангел Гешев, присъди една първа награда - пълна годишна стипендия, две втори отличия, една трета награда и пет поощрения.

Автор на плаката за събитието е Йоана Райкова – ученик от 11. клас в специалността "Рекламна графика" в НХГ.

Автор:
НХГ „Цанко Лавренов“
Публикация:
15.04.2022 г. 18:11
Етикети:
изложбаученически конкурсПловдив
конкурс "Арх. Георги Савов"
галерия "Резонанс"
Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"
Посетено:
1339
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34536-izlozhba-risunki-ot-konkurs-arh-georgi-savov-v-galeriya-rezonans-plovdiv