Изложби

"Музата" - Ретроспективна изложба живопис на Григор Ангелов!

19 април - 9 май 2022, Галерия "Възраждане", Пловдив

"Музата" - Ретроспективна изложба живопис на Григор Ангелов!: 1
"Музата" - Ретроспективна изложба живопис на Григор Ангелов!: 2
"Музата" - Ретроспективна изложба живопис на Григор Ангелов!: 3

 

◊ ПОКАНА

На 19.04.2022 г., вторник, от 18:00 ч. галерия "Възраждане" Ви кани на ретроспективна изложба живопис „Музата“ на Григор Ангелов. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 09.05.2022 г.

Изложбата можете да разгледате и тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/yezq/

Григор Ангелов е емблематичен художник, защото светът, който създава е идеализиран до степен на уникална естетика. Всъщност, това е микросвят, художникът не е всеяден. Мога да се изразя така: той е моногамен, жените, които рисува са всъщност един образ – неговия идеал за жена. Дългошиести и някак безплътни, леко ексцентрични, с красотата на сантиментална идеализация те съществуват сякаш в някакво безвремие. А удивителните котки на автора са странни птицо-котки и се държат като господарки. В естетската гравитация на картините има много мечтателност, поетичност и красота.

                                  Краси Алексиева, 2022 г.

 

 Григор Ангелов е роден през 1941 г. в София, България. През 1973 г. завършва НХА в София, специалност „Плакат” при проф. Александър Поплилов. Член на СБХ. В следващите години той работи активно в този жанр и участва в някои от най-значимите биеналета за художествен плакат в света. Автор е на над 120 публикувани театрални, филмови, социални и авторски плаката. Има осъществени 15 самостоятелни изложби в България и Франция и множество участия в общи такива. През 1989 г. е награден с Национална награда на името на Александър Жендов.

 

Автор: Сим Алексиев
14.04.2022 г. 15:19
Посетено: 1089
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34524-muzata-retrospektivna-izlozhba-zhivopis-na-grigor-angelov