Изложби

Изложба живопис на Аршак Нерсисян

11-27 април 2022, Арт Галерия "Папийон" - Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт галерия Le Papillon

представя

Аршак Нерсисян  / Arshak Nersisyan

изложба живопис

от 11 до 27 април  2022

 

"Без божествена искра нищо няма да стане, а божествената искра е любовта. Любов към природата, любов към ближния, любов към всичко, което диша и се движи. Картината е моята държава и както искам, така си правя нещата вътре. Тук съм хазяин и съм в свой свят, свят без глад и война.“                                                   Аршак Нерсисян

 

От 11 до 27 април 2022 г. Арт галерия Le Papillon представя творчеството на обичания Аршак Нерсисян с изложба, обединяваща едни от най-добрите му живописни платна.

Експозицията е планувана съвместно с Аршак преди той да ни напусне през август миналата година и е посветена на 70 години от неговото рождение.  Сега изложбата събира както последните му платна, подготвени за нея още през 2021 година, така и най-доброто от личната му колекция творби, селектирани през годините след 2009 година. Това са шедьоври на изключително високо ниво, които затвърждават мястото му на световната художествена сцена. Творчеството на Аршак Нерсисян не се побира в никакви рамки. Той е европейски художник, преминал през експериментите на френската школа, през сезанизъм, кубизъм и фовизъм. Разпознаваем в неокубистичните си решения в композицията и в третирането на формата, омекотена с една меланхолия на съзерцаващ зрител. Характерно за него е пищност на колорита, фрагментирането и разлагането на цветовете, тяхното богато и щедро наслагване, които правят картините му образни генератори на енергия. Аршак бе един търсещ художник, неуморен в експеримента на гледната точка и намирането на нови изрази в представянето на обема и формата.

Експозицията е една своеобразна ретроспективна изложба - почит към неговото творчество и е възможност хората още веднъж да го преоткрият, и да почувстват отново силата на неговия хуманизъм, и любов към живота. Монологът на Аршак обобщава пъстър разказ от фигурални композиции, интимни разговори, както и от обичаните от  него фовистични пейзажи и натюрморти. Тук са представени  много планови пейзажи, разпознаваеми в категоричния почерк на автора, изпълнени с великолепно чувство за живопис и баланс, където силните и приглушените цветове са в съзвучие. Фигуралните композиции правят присъствието на Аршак осезаемо и той ни споделя в цветен наратив свои съкровени моменти, седнал на стола си от автопортрета или „На кафе“ с Надя, напомняйки ни за божественото присъствие около нас. Всички те доказват топлата обич, която той изпитва към хората, тяхното единство като във „Форум“, но и към вдъхновяващата и същевременно загадъчна женска природа, разгръщайки фовистично дамски портрети в кубистични фрагментирани форми и цветове. Нежността и силата прозират зад цветните ветрила и в елегантните извивки на позата им в стаята, на плажа или в обикновен разговор. Присъстват и типичните за естетиката му натюрморти, често разработени в няколко плана, с пейзажни елементи, винаги темпераментни, богати композиции, наситени с пъстра палитра от наслагани един след друг тонове. Многоплановата сюжетност и стереометрия в наслоените същевременно плътни и прозиращи багри на платната му, разгръща светове от фантазии и прозрения, лишени от праха на ежедневието.

Картините в настоящата изложба на Аршак Нерсисян излъчват висока художествена култура, чистота на формата, благородство и деликатност на изказа. По един категоричен художествен начин Аршак изследва различните измерения на любимите си теми: любов, нежност, природната хармония и красота. Това е защото художникът носи в себе си наследството на много светове – от Армения, през Русия, през европейската живопис, обогатена с българска душевна топлота. Именно умението му да предаде емоции и настроения, отразени от неговата собствена чувствителност и деликатност, го превръщат в „художник, който не можеш да сбъркаш с други  и най-яркият сред българската гилдия художник, съчетал неокубизма с фовизма.“

Топлият южняшки колорит на Аршак е премесен с естетиката на севера, една силно експресивна амалгама на високо изкуство, което зарежда сетивата, а сложните форми и обемни наслагвания отнасят мисълта отвъд видимия образ, нещо особено необходимо в динамично време като нашето. Много от композициите са разработвани по няколко начина - от мекия и поетичен стил до острия декоративно-експресивен похват. Творчеството на Аршак отправя послание за мир и надежда и вълнува искрено и дълбоко, не оставя нито един зрител равнодушен. Развил до изключително високо ниво умението да придава многоплановата сюжетност и движение на фигурални композиции, пейзажи и застинали обекти, Аршак сътворява картини, които са притегателни и силно магнетични.

Изключително важно е в трудни времена, като сегашните, да бъде съхранен духът, естетиката и стремежът към красивото. Именно това е и една от мисиите на изкуството, утвърдила се още от древността в един от съществените стълбове на здравото общество, надграждайки ежедневното битие на хората. Произведенията на изкуството, като продукт на менталното и емоционално преживяване на твореца, са точно онези съществени елементи, които изострят човешките сетива, поддържат вътрешния баланс, зареждат с енергия. А точно такива са картините на Аршак Нерсисян – заразяващи с добро настроение, ведрост, жизнерадост, позитивизъм и любов. Те щедро даряват зрителя с добра енергия и разчупват възприятията със своята сложна стереометрия, кубистична форми, ярки и сложни, дълбоки цветове.

Проф. Аксиния Джурова споделя за автора: “Аршак е и арменски художник с контраста на цветовете, и френски с кубистичните си и фовистки решения, и български с избора на някои от сюжетите, но може би най-точното е да го определим като неокубист.“. "Силната живопис на Аршак ме връща към най-силните експериментатори на френската и руската живопис. Това са тези, които са преминали през експеримента на Френското изкуство – фовизма, т.е. през течението на дивите, отличаващо се с крайна експресия, както и през сезанизма и кубизма, характерен с разбиването на живописното пространство на картината и постигане на пространствена многоплановост. Тези художници и техните руски последователи успяват да разширят пластичния изказ чрез декоративност, яркост на цвета, фактурна сложност, запазвайки една подчертана жизнерадост. Аршак доразвива тези тенденции, за да изработи своя експресионистичен неокубистичен стил. В картините му присъства сезанистки отказ от оптическа перспектива, извеждане на формата чрез редуциране на обема и превръщането му в геометрични фигури, подобно на това което се постига в аналитичния кубизъм.“ “Опоетизирането на всичко веществено в картините му, на средата, в която живеем, и е далеч от неговата възвишена интерпретация, трябва да отдадем на умението и отдадеността на изкуството на самия Аршак и на неговата живописна култура, която е получил и развил в ранните си години в Армения, за да я обогати в България. Ярък представител на синтеза между известната арменска живописна школа и европейската живопис. При Аршак радостта винаги надделява над носталгията и болката, винаги съм се учудвала на неговия оптимизъм, който винаги е над страха."

Заповядайте на откриване на изложбата на 11.04.2022, понеделник, в 18.00 часа в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, за да се насладите на щедрите емоции, добра, топла енергия и душевна ведрина в цветове и творбите на Аршак Нерсисян. Това е изложба, от която всеки може да се почувства пречистен и огрян със своя собствена вътрешна светлина.

Експозицията може да бъде видяна от 11 до 27 април 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон за 2022 г“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

Аршак Нерсисян е роден в Ереван 1952 г. Завършва художествена гимназия и Ереванска Художествена Академия - две специалности – живопис и графика  (1982-1988 г). Специализира в Литва, Латвия, Санкт-Петербург – 1986-1987 г. След това работи като художествен редактор в  списание ”Жените на Армения”. Интересен факт е, че Аршак пристига през 1994 г. в България като представител на Фонд "Културата на Армения", но остава у нас като свободен художник от 1996 г. и получава българско гражданство през 2014 г. От 1996 г. живее в България, първо във Варна, а  от 2003 г. в София. Част е от екипа, изографисал черквата “Св. цар Борис Покръстител” и параклиса “Св. Анна” във Варна. През 2002 г. се включва във възстановяването на арменската църква във Варна. Също така е илюстрирал българското издание на книгата “Арменски народни приказки” и “Духът на Армения”. Илюстрира книги с  поезия и др.

Участвал е в десетки изложби в България, Иран, Франция, Русия, Финландия, Чехия, Испания, САЩ.  Има над 40 самостоятелни изложби в България и извън страната. Участвал е в Национално биенале гр. Бургас 2010, 2012, 2014 г., Национална изложба „Портрет“ – Шипка 6, изложба „Майстори на портрета“ в зала Средец. Има много участия в пленери в България в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др., международни представяния в Черна гора, в Австрия – симпозиум в гр. Пьохларн, Унгария – Будапеща, „Биенале на изкуствата“ и самостоятелна представителна изложба на Български културен център, Русия – гр. Курск, Германия – Берлин – самостоятелна изложба.

През 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници, а през 2009 г. му е връчена „Награда за годината“ на галерия „Бриз“ гр. Бургас за най-успешен художник. От 2010 г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници. Творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив и в зала „Средец“ на Министерство на Културата.

Аршак е един от най-експресивните художници на нашето съвремие и картините му винаги привличат вниманието на ценителите. Негови картини притежават много колекционери не само от България, но и от Русия, Армения, САЩ, Франция, Холандия, Унгария и много други.

Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основана на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирана северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
07.04.2022 г. 16:23
Посетено:
1604
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34475-izlozhba-zhivopis-na-arshak-nersisyan