Изложби

"Игра без пешки" - самостоятелна изложба и пърформанс на Сергей Рожин

07 - 21 април 2022, Галерия ONE+

"Игра без пешки" - самостоятелна изложба и пърформанс на Сергей Рожин

 

◊ ПОКАНА

Галерия ONE+ и Monev Contemporary
представят

Игра без пешки

Самостоятелна изложба и пърформанс на Сергей Рожин

07.04 - 21.04.2022

Откриване: 17 ч.

Пърформанс: 18 ч.

Пърформансът ще се повтаря с участието на авторa и публиката в рамките на изложбата от 17 до 18 ч.

 

Черните и белите клетки като квадратчета на Малевич - черното и бялото представляват поезията на играта между доброто и злото.

Играта на шах сама по себе има смисъл само когато в нея има пешки. Ако ги премахнем, балансът на играта се нарушава.

Поставени в този контекст, можем да видим безпомощността и беззащитността на основните фигури - без пешки те губят стойността си. И ако мислим за пешките, които преминават от началото до края на играта, превръщайки се в други фигури, тогава дори те сега са безпомощни, защото вече няма да могат да станат пешки.

*

Историята на създаването на произведението "Без пешки"

За пърформанса в тази игра ми трябваше специален комплект за шах, който намерих в антикварен магазин в град Пловдив.

Исках да намеря комплект за шах, който има история, защото новият шах нямаше да е толкова интересен да го вземеш в ръце, нито толкова символичен. Затова минах през много антикварни магазини, в които бяха налични или само отделни фигури, или отделно дъската. И след като загубих всякаква надежда да намеря това, което искам, попитах отново дали имат шахматни дъски, на което казаха: “Има, но ще трябва да търся много време". Казах, че съм “готов да чакам“. След като ме предупредиха предварително, че няма фигури с дъската, отговорих, че и само дъската ме устройва.

И тогава, когато намериха дъската и я отвориха, се оказа, че вътре имаше и фигури за шах, за които и самият продавач не знаеше.

И така, купих шахматната дъска заедно с фигурите и преди да тръгна продавачът каза, че тя "живее" тук от 7 години и никой не я купува. Като видях тази шахматната дъска, като я извадиха, изпитах чувството, че тя чакаше именно мен.

По време на разговора с продавача му казах за плана си да играя без пешки, и той ми даде своя съвет: “Опитайте да играете без Царя, тогава тази игра определено няма да има смисъл, като се вземат предвид правилата и.”

После той каза, че тази шахматна дъска е участвала във филма „Оркестър без име“ през 1982 г. Зарадвах се на този момент и нямах търпение да разкажа за произхода ѝ, но се оказа, че във филма има подобна, но не същата дъска. Да знаехте колко щастлив бях в този момент, докато не го проверих.

В тази “Игра без пешки“ реших да се съсредоточа върху числото седем, тъй като е тук не случайно.

 

Автор:
Галерия ONE+
Публикация:
06.04.2022 г. 15:09
Посетено:
679
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34465-igra-bez-peshki-samostoyatelna-izlozhba-i-parformans-na-sergey-rozhin