Изложби

"Невъзможната тишина" - изложба на Десислава Унгер

11 април - 3 май 2022, Галерия "Стубел"

"Невъзможната тишина" - изложба на Десислава Унгер

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Стубел"
представя

"Невъзможната тишина"

Изложба на Десислава Унгер

11 април - 3 май 2022
Вернисаж: 11 април, 17-19 часа

 

На 11 април 2022 в галерия „Стубел“ се открива изложба на художничката Десислава Унгер. Експозицията включва рисунки от цикъла Стартова позиция – тишина (Pole Position Silence), показани в Градския музей на Санкт Пьолтен, Долна Австрия, през 2021, както и няколко голямоформатни графики, създадени през последните месеци.

„В своите рисунки и графики Десислава Унгер изследва на първо място темата за човека, което е интересно, имайки предвид, че произведенията ѝ представляват пейзажи или абстракции и често човешки фигури липсват. Споделя, че целта ѝ е да достигне просто изображение, което определено можем да видим в минималистичните ѝ, понякога дори сюрреалистични, творби, в които образът сякаш постепенно се разпада… Интересува я темата за преживяното, изстраданото и почувстваното, за следата, оставена от човека, за средата, в която живее, за неговото присъствие и отсъствие.“ – отбелязва изкуствоведът Андреа-Филипа Зидарова.

Десислава Унгер е родена през 1980 г. в София. Завършва Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, а след това – живопис в Художествената академия при професор Андрей Даниел. През 2005 г. заминава за Виена (където се установява и все още живее и работи), за да учи графика в Университета за приложни изкуства. Завършва магистратура през 2010 г.

Има над 10 самостоятелни изложби в Австрия и няколко в България: 2013 – Под линията, 2014 – Отчуждени системи, 2019 – Истории от облаци, 2021 – Подскачащият човек.

Участвала е в многобройни общи изложби и проекти по света. Носител е на две втори награди в Националния конкурс за млади художници на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ (2005, 2006). Номинирана е и за редица международни отличия – Международната награда за изкуство Щрабаг, наградата „Валтер Кошатцки“, наградата за съвременно изкуство БАЗА (BAZA) и наградата „Гауденц Б. Руф“.

Творби на Десислава Унгер са включени в престижни колекции на Виена – Художествената галерия „Албертина“, Колекция Щрабаг, Университета за приложни изкуства, 21er Haus/ Белведере, Градска колекция MUSA, и на София – Националната художествена галерия и Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
04.04.2022 г. 12:32
Етикети:
Посетено:
589
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34441-nevazmozhnata-tishina-izlozhba-na-desislava-unger