Изложби

„Зала 2. Едно добро начало” - сборна изложба живопис в Арт галерия "Ларго"

Творби на Здравка Василева, Георги Щърбев, Димитър Петров, Калоян Ненков и Николай Янакиев

„Зала 2. Едно добро начало” - сборна изложба живопис в Арт галерия "Ларго"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

„Зала 2. Едно добро начало”

Сборна изложба - живопис

31 март – 13 април 2022

Вернисаж – четвъртък,  31 март 2022 г., от 17:00 – 19:00 часа 

 

На 31 март 2022 година с вернисаж ще се открие първата изложба в обновената Зала 2 на Арт галерия "Ларго". Експозицията представя творби на Здравка Василева, Георги Щърбев, Димитър Петров, Калоян Ненков и Николай Янакиев и се осъществява с подкрепата на Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“.

Изложбата неслучайно се нарича „Зала 2. Едно добро начало“. Тя е подредена в ЗАЛА 2 на галерията, която ще посрещне ценителите с нова визия, открояваща я от основното ни изложбено пространство. Новата експозиционна зала, която до този момент приютяваше основно творби от депото на галерията, след основната реновация ще даде възможност на екипа ни да разшири изложбения календар, давайки възможност за представянето както на тематични сборни експозиции, така и на самостоятелни изяви на млади творци в началото на своята артистична кариера. В обновената Зала 2, която е по-камерна като размери и по-уютна като усещане, ще бъдат показвани и блиц-изложби в рамките на 1-3 дни, в които почитателите на творчеството на даден автор ще могат в условията на ексклузивност първи да се докоснат до най-новите творби на своите любими художници.

Обновената Зала 2 на галерия "Ларго" се открива с изложба на няколко знакови български художници – артистичното семейство с пловдивски корени Здравка Василева и Георги Щърбев, приятелите Димитър Петров и Николай Янакиев, а квартетът от утвърдени имена се допълва от младия варненски автор Калоян Ненков, когото галерия "Ларго" активно подкрепя и представя от началото на тази година.

Здравка Василева, която неотдавна защити своята професура, успешно съчетава натовареното си ежедневие на преподавател в Националната Художествена Академия, честите пътувания до нейния филиал в Бургас и активната работа в областта на живописта. Галерия "Ларго" ще представи талантливата пловдивчанка със самостоятелна изложба във Варна през лятото на 2022-ра. В настоящата колекция Здравка показва 5 творби от последните месеци, които прекрасно илюстрират нейните интереси в областта на пейзажа, натюрморта и фигуралната композиция. Както съвсем скоро нейни колеги- художници коментираха, разглеждайки нейни творби в друга изложба в Пловдив, особено силни и характерни черти на живописта на Здравка са богатата и сложна палитра, меката и плавна живописна линия и изчистената до минимализъм предметност.

В хармоничен баланс с нейните творби стоят картините на нейния спътник в живота Георги Щърбев. Той се представя в настоящата изложба с два пейзажа, изпълнени в неговата разпознаваема техника с богати, релефни наслагвания, с колорит, тясно и неразривно свързан с колорита на земните недра – златно- жълто, кафяво, охра, зелено, червено. Творбите на Щърбев могат да бъдат определени като опит за дефрагментиране, разделяне на материята, за преструктуриране на пространството чрез езика на живописта. В картините му има неуловима ефирност, нестабилност на изгражданата образност, която като че ли във всеки един момент е готова при най-малкия тласък да се разпадне на части, които после да се съберат отново, по нов и неочакван начин. 

Ново име в авторската листа на галерия "Ларго" е Димитър Петров. Роденият в Кюстендил художник има богата творческа биография, но на практика до този момент е отсъствал от варненските изложбени салони. В настоящата експозиция той се представя с две творби от цикъла „Далеч оттук“, показан през март в самостоятелната му изложба в София. Димитър изгражда образността в картините си чрез наслагване и комбиниране на фактури. Понякога живописният пласт има ефекта на мазилка, друг път той престъргва многопластовото наслагване, за да могат слоевете да започнат да прозират. Характерно за Димитър Петров е, че много често цветът е в центъра на неговите интереси в творбите му. Силата на колоритното решение, неговото фино нюансиране и експеримента с развитието и разгръщането на избрания цвят изглежда като предизвикателство на автора както към самия себе си, така и към зрителя.

Николай Янакиев е автор, с когото Арт Галерия "Ларго" активно работи през последните почти 3 години. Експресивен живописец с ярък  собствен стил, художникът е познат като един от най-известните и най-утвърдените съвременни български художници, който твори в България, но излага повече в чужбина. Носител е на многобройни награди, успешно участва и продава свои платна на значими международни форуми и е засега единствения жив български художник, продал своя картина на аукцион на търговската къща "Кристис". Разпознаваема черта на живописния стил на Николай е, че той работи дадена тема няколко пъти в разнообразни композиционни и цветови решения, изобразявайки промените на образите чрез метаморфозите на цветове, линии, форми и живописни текстури. Съзерцавайки творбите му, зрителят остава с усещането за форми, които пулсират, за цветове, които сякаш изплуват от двумерната плоскост на платното и създават илюзията за тримерна образност. При Янакиев има едно дифузно, въздушно разширение на цвета, което създава илюзията за необятна безкрайност на картината. Точно този „ефект“ ще открие зрителят в творбите му и в настоящата изложба.

Последният участник в изложбата е Калоян Ненков. Роден и израснал във Варна, развитието му като художник преминава през различни и много интересни етапи. Той проектира и произвежда авторски бижута, по-късно прекарва няколко години в Атина, където работи като фотограф. От миналата година Калоян работи активно в сферата на изящните изкуства, основно в областта на живописта и рисунката. Стилът му клони към наив, фигуратив, неоекспресионизъм и фовизъм. Може да бъде определен и като радикален неоекспресионизъм с наивен подход. В творбите си варненецът използва изразителни и силни линии в изследването и изобразяването на постмодерната реалност на съвременния, заобикалящ ни свят. В настоящата експозиция Калоян се представя с 5 фигурални и портретни композиции. Интересна трактовка на женската същност, обобщено, тотемно изобразяване на жената – във всяка от творбите му ще видим различна образност, макар че стилистичният подход е един – едри линии, фрагментарност и насичане на образността.

Изложбата „Зала 2. Едно добро начало“ ще бъде представена на 31 март 2022 г. в ЗАЛА 2 на галерията с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа.

Очакваме ви в четвъртък на ул. "Хан Крум" 8 във Варна. Повече за изложбата вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

 

◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Георги Щърбев е роден през 1972 г. в Пловдив. В периода 2000 - 2004 г. учи живопис в "Аccademia Di Belle Arti” в Рим, в класа на проф. Делисанти. Член е на Съюза на българските художници и на Дружеството на пловдивските художници. Работи в областта на информалната/нефигурална живопис - живописта на материята. Творбите му са релефни, монументални, с богато и сложно обработена структура. Композициите са изчистени, пластични, богати на фактура. Първата си самостоятелна изложба Щърбев представя през 1995 г. в Пловдив. Има множество самостоятелни изложби и участия в сборни експозиции в България и чужбина. Носител на наградата за живопис на Община Пловдив и на Дружество на пловдивските художници (2007). Живее и работи в София.

Димитър Петров е роден на 18 април 1969 г. в Кюстендил. Завършва Художествена гимназия за изящни изкуства в София през 1988 г. През 1996 г. завършва Национална Художествена Академия със специалност “Стенопис”. Член на Съюза на българските художници от 1995 г. Прави едногодишен творчески престой в Индия през 2000 г. Печели национален конкурс за творческа специализация в Cite International des Arts, Париж Франция през 2010 г. Участва в над 100 общи и самостоятелни изложби в страната и чужбина. Носител е на редица награди сред които: Награда за живопис от Национална изложба „Лудогорие“ (2019 г.); Награда за живопис от Национална изложба ”Приятели на морето”, Бургас (2012 г.); Награда за живопис в Балканско квардинале на живописта, Стара Загора (2004 г.); Първа награда в Национален конкурс за произведение на изкуството върху стена, София (2001 г.);  Награда на „Център за изкуства Сорос” за млад автор от Международното триенале на живописта, София (1995 г.). Многократно е носител на наградата за живопис ”Струма”, както и много други. Негови творби се намират в Градската художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в родния му Кюстендил, в Градските художествени галерии в Стара Загора, Бургас и Разград, както и в частни колекции в България, Германия, Гърция, Швейцария, Италия, САЩ, Япония. Живее и работи в София.

Здравка Василева е родена на 30 септември 1977 в гр. Пловдив. През 2003 година завършва НХА, гр. София със специалност „Живопис“. От 2004-та година е редовен асистент в Катедра Живопис в НХА. Понастоящем е професор по живопис и ръководител на катедра Живопис в Национална художествена академия, София. Здравка има няколко самостоятелни изложби, както и множество участия в сборни изложби в България и в чужбина, някои по-важни от които: „2 Монолога“- съвместно с Георги Щърбев, галерия „Аспект“, Пловдив (2007), “Femininiti“ - кураторски проект в галерия Au Virage, Швейцария (2008), „Точки на пресичане. Художници рисуват художници“ в СГХГ, София (2010), „Идентичност между символика и цветове“ – пътуващ съвместен проект между Академия Брера - Милано и НХА (2018), Българо-китайска изложба на преподаватели в Пекин (2018) и др. През 2018 Здравка получава Номинация за живопис в Биеналето “Приятели на морето“ в Бургас. Живее и работи в София.

Калоян Ненков е роден през 1981 година в град Варна. Започва творческия си път с проектиране и производство на авторски бижута. Прекарва няколко години в Атина, където започва да развива уменията си и като фотограф. През 2021-ва година стартира професионалата си практика и в сферата на изящните изкуства, като работи основно в областта на живописта и рисунката. Участва в груповата изложба "10 успоредни линии" в Арт Галерия Ларго, организирана от Младежкия фестивал Art + FUNcity (2021). Има две самостоятелни изложби във Варна през 2021 и 2022 година. Стилът му клони към наив, фигуратив, неоекспресионизъм и фовизъм. Живее и работи във Варна.

Hиĸoлaй Янaĸиeв e poдeн нa 23 юни 1954 г. в Дyпницa. Зaвъpшвa Cpeднo xyдoжecтвeнo yчилищe зa изящни изĸycтвa в Coфия пpeз 1973 гoдинa. През 1981 гoдина завършва Haциoнaлнaтa xyдoжecтвeнa aĸaдeмия cъc cпeциaлнocт „Живoпиc” в ĸлaca нa Cвeтлин Pyceв. От същата година е член на СБХ. Имa нaд 95 caмocтoятeлни излoжби по целия cвят. Още на 38 години става член на Есенния салон в Париж. Носител е на множество отличия, сред които: Голяма награда от изложбата „Южна пролет“, Хасково, 1982; Наградата в секция „Портрет“ на ОХИ, София, 1987; Специалната награда за живопис на Министерството на културата в 13-то Биенале на хумора и сатирата, Габрово, 1997 и др. Πoĸaзвaл e cвoи пpoизвeдeния в Hю Йopĸ, Baшингтoн, Бapceлoнa, Bиeнa, Πapиж, Pим, Бepлин, Kьoлн, Фpaнĸфypт, Зaлцбypг, Бpaтиcлaвa, Xeлзинĸи, Дaмacĸ, Paбaт и дp. Heгoви твopби пpитeжaвaт HХГ, CГXГ, Haциoнaлнa гaлepия зa изящни изĸycтвa, Лa Baлeтa, Малта, Гaлepия „Уфици”, Флopeнция, Италия; Koлeĸция нa ЮHECKO в Бypгeнлaнд, Aвcтpия, Koлeĸция „Лyдвиг” в Kьoлн, Гepмaния, Музей „Мимара“, Загреб, Хърватска и дp. Николай Янакиев е първият съвременен български художник, продал своя картина в световно известната аукционна къща Кристис. Живее и работи в София.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
30.03.2022 г. 15:47
Етикети:
Посетено:
1434
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34411-zala-2-edno-dobro-nachalo-sborna-izlozhba-zhivopis-v-art-galeriya-largo