Изложби

"Пропорция на звука" - проект на Николай Божилов

29 март - 3 април 2022, Галерия ONE+

"Пропорция на звука" - проект на Николай Божилов

 

◊ ПОКАНА

Галерия ONE+ 
представя

Пропорция на звука

Автор: д-р Николай Божилов

Креативен медиатор: доц. д-р. Мариела Гемишева

29.03. - 03.04.2022 

Откриване: 29.03., 18 ч.
Галерия ONE+ (ул. "Иван Вазов" 14_

 

Проектът "Пропорция на звука" представлява инсталация от меки скулптури, вдъхновени от деликатността на инфразвука  (минималната честота, която се улавя от човешкото ухо), в  присъствието на индустриална шевна машина с работещ двигател.

„Пропорция на звука" е и своеобразна компилация от творческите търсения на Николай Божилов от последните години, в които вдъхновението му е в активна връзка между наука и мода. В  предишните си модни проекти вдъхновението му идва от понятия и теории на биологията ("DNA 2011"), химията („Formula 2013"), микробиологията („Symbiosis  2014"), астрономията („Black space 2016", „Cosmos 2018"), математиката („Random 2019"), историята („Spirit 2020"). Проектът акцентира именно върху все по-голямата необходимост да разсъждаваме върху противоречивото настояще през призмата на науката.

В „Пропорция на звука" провокацията идва от физиката и по-конкретно частта ѝ, която изследва силата на формите и пропорциите на звуковите вълни. Дизайнът на обектите се създава с  т.нар. "конструиране чрез изваждане", метод, който дава възможност за игра с функции и обеми така, както звукът манипулира пространства и възприятия. Основните конструктивни елементи  тук са кръг и линия, съвместяващи се с геометрията на механичните звукови вълни. Резултатът е серия от концептуални облекла-скулптури, които изследват пропорцията на звука в текстилен материал, така достигайки до потенциалната виталност на съществуването ни днес.

 

Събитието е подкрепено от ABSOLUT, а на откриването може да се насладите на ABSOLUT-но специалните им коктейли.

 

www.nikolaybozhilov.com

www.facebook.com/nikolay.bozhilov.designer 

 

Автор:
Галерия ONE+
Публикация:
28.03.2022 г. 16:47
Етикети:
Мариела ГемишевапроектизложбаГалерия ONE+
д-р Николай Божилов
Пропорция на звука
Посетено:
829
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34399-proportsiya-na-zvuka-proekt-na-nikolay-bozhilov