Изложби

"10 години Атон в рисунки и фотографии" - съвместна изложба на проф. Мирослав Дачев и художника Андрей Янев

23 март - 8 април 2022, Галерия „Средец" на Министерство на културата

"10 години Атон в рисунки и фотографии" - съвместна изложба на проф. Мирослав Дачев и художника Андрей Янев

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 март от 18 часа в галерия „Средец" на Министерството на културата в София ще бъде открита изложбата „10 години Атон в рисунки и фотографии". Съвместната изложба на проф. Мирослав Дачев и художника Андрей Янев разкрива впечатленията им от Света гора. Експозицията с куратор проф. Аксиния Джурова е съпътствана от представяне на едноименния албум „Атон в рисунки и фотографии”.

 „Тези фотографии и рисунки неминуемо те карат да притихнеш, за да усетиш вечността, да уловиш прашинките от глина, с която Бог е заченал човека, нещо, което пожелавам на всеки, който се запознае със създаденото от Мирослав Дачев и Андрей Янев”, пише за изложбата проф. Джурова. 

„Не започнахме да показваме от първата година всичко, което виждаме и трупаме в себе си, а чакахме да мине време. В този смисъл Центърът за семиотични и културни изследвания, който стои зад всичко това и към когото е изложбата успя да се фокусира в две посоки. Едната е чисто творческа и голямото ѝ лице е изложбата „Атон в рисунки и фотографии". Там с Андрей показваме това, което сме правили през годините, но в един много малък подбор, но този път представяме и един албум, който се опитва да покаже доста повече неща. Има около 150 творби в този албум. Това са творби, които са били показвани през годините и отново има някои непоказвани творби, отново има нещо ново. Другата голяма посока е нека да я наречем не толкова творческа, изследователска това са книгите отново продукт на Центъра за семиотични и културни изследвания – там вече в критически разказ, придружен с албумна част от множество фотографии Центърът и неговите изследователски усилия през годините се опитва да формира една представа за Света гора".  – коментира проф. Мирослав Дачев за предаването „Закуска на тревата".

Рисунките и фотографиите от изложбите през годините са обединени в албум, който ще бъде прeдставен по време на юбилейната изложба в София в галерия „Средец“ на Министерство на културата. Посланието е, че Центърът за културни и семиотични изследвания се опитва не просто да запознае със Света Гора – Атон, а да подготви зрителя за лично духовно общуване с нейните необятни и съкровени пространства. Доколкото всяка поредна изложба е покана за пътуване, по време на което сетивата могат да усетят и общуват с този дух, този албум е картография на техните духовни пътувания през годините, към които всеки може да стане съпричастен. Атон не е в рисунките и фотографиите, но стаен зад тях, той може да бъде потърсен, открит и превърнат в част от нашето търсещо спасение „аз“. В усилни дни, като тези, в които живеем, все повече имаме нужда от това духовно себепознание и спасение.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов" и член-кореспондент на БАН. Автор на осем тома от поредица „Атониада", която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.

 

Автор:
НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Публикация:
22.03.2022 г. 18:49
Етикети:
галерия "Средец"проф. Аксиния ДжуроваАндрей Яневизложба
„10 години Атон в рисунки и фотографии"
проф. Мирослав Дачев
Посетено:
899
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34350-10-godini-aton-v-risunki-i-fotografii-savmestna-izlozhba-na-prof-miroslav-dachev-i-hudozhnika-andrey-yanev