Изложби

Избрани произведения от колекцията на Международното биенaле на стъклото в галерия УниАрт на НБУ

Официално откриване на изложбата в УниАрт - 23 март, 18:00 ч.

 

◊ ПОКАНА

Избрани произведения от колекцията на Международното биенале на стъклото ще бъдат изложени в галерия УниАрт на Нов български университет от 23 март до 14 април.

Изложбата ще подчертае холандското и италианското присъствие в биеналето, като ще представи произведения на изкуството на участници от Холандия и Италия, които са ги дарили за постоянната колекция на МБС.

„Идеята да създадем и развием Международното биенале на стъклото се роди тук в България, в Нов Български Университет, където преди 15 години бях поканен да създам такава специалност. Затова и една от основните цели на МБС е да подкрепя и помага на млади творци, избрали да поемат по трънливия път на изобразителното изкуство. Затова и мотото на МБС е "Заедно", споделя артистичния директор на Международното биенале на стъклото доц. Константин Вълчев.

Международното биенале на стъклото е най-мащабното и професионално събитие в България, посветено изцяло на художественото стъкло. От първото си издание през 2017 г. до момента форумът е предоставил поле за изява на близо 300 творци от десетки държави по цял свят, сред които откроени майстори на художественото стъкло, пионери и титани в областта (творческият тандем Станислав Либенски и Ярослава Брихтова, Вацлав Циглер, Марвин Липофски, Лино Талиапиетра и др.), както и млади български и чуждестранни автори и студенти.

Официалното откриване на изложбата в УниАрт - 23 март, 18:00 ч.

Приходите от продажбата на каталога към настоящата изложба ще бъдат дарени на Български Червен Кръст в подкрепа на Украйна.

В деня след откриването, на 24 март, биеналето ще бъде домакин и на уебинар с четирима дарители: холандските художници Тирза Верипс, Криста Израел и Ян Хохимстра и италианската художничка Катерина Дзуки.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
22.03.2022 г. 13:29
Посетено:
749
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34347-izbrani-proizvedeniya-ot-kolektsiyata-na-mezhdunarodnoto-bienale-na-stakloto-v-galeriya-uniart-na-nbu