Изложби

Изложба "Българско анимационно кино"

16 март - 20 април 2022 г., Библиотека на Нов български университет

Изложба "Българско анимационно кино"

 

Изложба "Българско анимационно кино"

16 март - 20 април 2022 г., Библиотека на Нов български университет

Изложбата представя книги, статии и аудио-визуални документи от библиотечните колекции на НБУ, свързани с тенденциите в развитието, характерните специфики и постиженията на анимационното кино у нас. Същите са проследени както в историческа, така и в по-глобална социокултурна перспектива - от първите родни рисувани ленти в годините след Втората световна война, дело на Димитър Тодоров – Жарава и неговите ученици от художественото студио към „Българска кинематография“, до успехите на съвременни творци като Теодор Ушев, носител на множество престижни международни отличия, включително номинация за наградата на американската академия „Оскар“ за късометражен мултипликационен филм за проекта си „Сляпата Вайша“ през 2017 г. Особен акцент в изложбата е поставен и върху родния принос към теорията на анимационното кино в европейски и световен контекст и мащаб.

Повод за събитието е 90-годишния юбилей на известния наш аниматор, карикатурист, актьор и сценарист Иван Веселинов – почетен професор на Нов български университет и дългогодишен негов преподавател. За многобройните си анимационни филми проф. Веселинов е носител на редица национални и международни награди сред които - „Златна палма“ от фестивала в Кан за „Малка дневна музика“ (1971 г.) и „Сребърен дракон“ от фестивала в Краков за „Наследници“ (1970 г.).

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на статии от база от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL). Всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 20 април 2022 г.

Сред изложените документи e албумът „Гротески и карикатури“ от Иван Веселинов, чието представяне в Център за книгата е на 25 октомври 2021 г. Видеозапис от събитието може да се гледа в ютюб канала на Нов български университет. Водещ на събитието и автор на предговора е проф. д-р Светла Христова. В предговора тя пише „Гледайки тези рисунки, сякаш ставаме свидетели на раждането на сюжети и теми, в които Иван Веселинов напипва типажи, изпробва ги за развитие на движещите се образи в анимацията“. В предаването „Преди всички“ по Българско национално радио в деня на представянето проф. Божидар Йонов, казва, че е „книга, която съдържа поезия и карикатури, синтез на много вътрешни преживявани“.

Освен албума „Гротески и карикатури“ от Иван Веселинов и „Анимационният свят на Иван Веселинов“ със съставителство и редакция на Светла Христова в изложбата могат да се видят изданията „Анима.bg“ от Боряна Матеева, „Българско анимационно кино: 1915-1995“ от Надежда Маринчевска, „Драматургичното пространство на анимацията“ от Невелина Попова, „Киното в България“ от Александър Грозев, „Комиксът на съвременния екран“ от Радостина Нейкова, „Митове, творци и време“ от Лилия Старева, „Ориент Sexpress“ от Анри Кулев, „Феноменът българска анимация“ от Красимира Герчева, „Хипотезата за „Странната долина“ и анимацията“ от Цветомира Николова, „Cinema di animazione in Bulgaria“ от Серджо Микели и други.

* * *
Снимката, използвана в плаката за изложбата, е от фейсбук страница „Бакалавърска програма „Анимационно кино“ - НБУ“.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
16.03.2022 г. 15:03
Етикети:
Анри КулевЛилия СтареваРадостина НейковаАлександър ГрозевБоряна Матеевапроф. Божидар Йоновпроф. д-р Светла ХристоваБиблиотекаЦентър за книгатаНБУ
бакалавърска програма "Анимационно кино"
Цветомира Николова
Красимира Герчева
Невелина Попова
Надежда Маринчевска
„Гротески и карикатури“ от Иван Веселинов
почетен проф. Иван Веселинов
българско анимационно кино
Посетено:
867
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34308-izlozhba-balgarsko-animatsionno-kino