Изложби

Бащи на българската карикатура

Цикъл от представителни изложби

Бащи на българската карикатура


◊ СЪБИТИЕТО

• На 1 април 2007 г. Домът на хумора и сатирата в Габрово ще навърши 35 години.


В чест на тази годишнина екипът на Веселата габровска къща ще покаже в залите на Дома цикъл от представителни изложби, включващи значими произведения от художествения фонд „Хумор на народите”. Тази съкровищница на хумористично и сатирично изкуство вече съхранява над 37 500 произведения на 9 050 автори от 173 страни в света.
 
От февруари до април 2007 в зала 7 на Дома на хумора и сатирата ще бъде представена първата изложба от цикъла „Бащи на българската карикатура”.

В нея са включени 90 хумористични и сатирични рисунки, шаржове и карикатури на 11 български майстори в жанра, които с право наричаме „бащи на карикатурата” – Александър Божинов, Стоян Венев, Чудомир, Райко Алексиев, Илия Бешков, Борис Ангелушев, Александър Добринов, Никола Тузсузов, Александър Жендов, Стефан Сърмабожов, Марко Бехар.

Художественият фонд „Хумор на народите” на ДХС съхранява общо 407 оригинални творби от изброените 11 карикатуристи. Най-мащабни са колекциите от карикатури на Стоян Венев (144 на брой), на Илия Бешков (124), на Борис Ангелушев (61), на Марко Бехар (24) и на Александър Жендов (22).


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Настоящата изложба е допълнена с малка колекция от издаваните в началото на миналия век български хумористични и сатирични вестници, с които е свързан творческият път на всеки един от художниците и които ни връщат към динамичното време от първите години на 20-и век. Защото хумористичните вестници са естествената среда и първата своеобразна изложбена зала на карикатурите.

Всичко има върху пожълтелите вестникарски страници – полъх на война, национални трагедии, смяна на правителства, съседски клюки, а също и много усмивки, много български характери. Това разкриват и произведенията на основоположниците на българската карикатура.

Посетителите на изложбата имат възможност да се запознаят с житейския път на художниците, да ги видят през погледа на техни колеги, сподвижници и ученици, да останат насаме с колоритния словесен хумор на мнозина от карикатуристите, оставили трайна диря и в литературата.

Подобна колекция – част от националното ни богатство и част от културната история на страната ни – буди гордост и дава възможност за среща в музея с една значителна епоха в българското изобразително изкуство. 
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
31.01.2007 г. 12:23
Посетено:
4599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3430-bashti-na-balgarskata-karikatura