Изложби

"_tod und tanz" - самостоятелна изложба на Асен Янев

10 - 26 март 2022, Галерия ONE+

"_tod und tanz" - самостоятелна изложба на Асен Янев

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия ONE+ представя

_tod und tanz

Самостоятелна изложба на Асен Янев

10 - 26.03.2022

Откриване: 10 март, 18:00 ч.

until losing our senses
we give into the rage
of our inner obsessions
we seek maximum bliss
and crash into the surreality of our reality
we celebrate existential emptiness
as a senseless normality
we live next to the abyss
monstrously absent
and ever so close to tipping over

 

В един объркан и невинаги рационално обясним свят на модерността, който все повече бива засенчен от материализма и загубата на човешката мяра, впечатление прави нарастващата несигурност и общото отчуждение сред нас, хората. Така на преден план излизат аспекти като неуспех, несъвършенство и потискани чувства; появява се усещането за заплаха.

Страхове и несигурност все повече определят начина, по който ние, хората, се отнасяме към живота, включително и начина, по който се справяме с реалността. Преди всичко страхът от собствената ни мимолетност. И така, ние се вкопчваме в материалното; в тялото; във всичко преходно. И вярваме на това, което виждаме. Възниква усещането, че се намираме в едно перманентно „извънредно положение". Положение, при което всички жизнени сили се посвещават на това животът да бъде удължен колкото се може повече. Това проличава в култа към тялото и манията за младост.

В алчността, недостига на време, суетата и чувството за пропуснати шансове.

Но не е ли този сблъсък на нас, хората, с големия „мрак" просто ехото на собствената ни изгубеност?

Не е ли именно потиснатото съзнание за смъртта това, което ни създава проблеми? Kоето ни кара да мутираме в някакво общество, загубило усещането за добрия и уникален живот?

Във време, в което естествените науки ни дават усещането, че контролират множество опасности, за нас, съвременните хора, голямата биологична опасност - смъртта - навярно ни се струва като пълна „oнеправданост". Но зовът на memento mori е и остава вездесъщ. Смъртта е една от малкото извънвремеви, трансгранични и интеркултурни теми. Тя е неизменен защитник на равенството между нас хората и постоянен спътник на живота. Тя е общата нишка на всички наши начинания; крайната точка на всички истории, които животът разказва. И така, ние, хората, крачим, уловени в живота си, като мимолетни явления, в цикъла на появата и прехода, в кръговрата от нови начала и краища, в търсене на трайност и увековечаване на съществуването си.

Асен Янев ни отвежда в необяснимото и неизвестното. И ни кани на „Totentanz" на живота, но не като своеобразен бунт срещу неизбежния край, а като танц в името на живота.

 

Асен Янев, роден в Cофия, завършва изкуство и медийни науки, история и политология в Университета в Констанц/Германия, понастоящем живее в Базел/Швейцария. Асен Янев е мултидисциплинарен артист, който работи с различни медии, включващи фотография, колаж, рисунка и живопис. B работите си той изследва механизмите на медийна репрезентация както и двусмислеността и конструирането на човешката идентичност. Фокусът е върху въпроси на индивидуални и колективни трансформации, памет и преходност, многообразие и миграция, лични и колективни митове. 

 

 

Автор:
Галерия ONE+
Публикация:
09.03.2022 г. 13:21
Посетено:
571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34250-_tod-und-tanz-samostoyatelna-izlozhba-na-asen-yanev