Изложби

"Прозорци към водата" на Вихра Григорова в галерия "Възраждане"!

Най-новите живописни творби на първата жена носител на награда "Пловдив" в раздел изобразително изкуство

"Прозорци към водата" на Вихра Григорова в галерия "Възраждане"!: 1
"Прозорци към водата" на Вихра Григорова в галерия "Възраждане"!: 2
"Прозорци към водата" на Вихра Григорова в галерия "Възраждане"!: 3

 

◊ ПОКАНА

На 08 март 2022 г., вторник, от 18:00 ч. галерия "Възраждане" Ви кани на изложба живопис „Прозорци към водата“ на Вихра Григорова. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 28 март 2022 г.

Картините на Вихра Григорова са като живописни поеми за вечността, от вечността. Водата, която е вездесъща в платната, осмисля Началото, осмисля основни човешки копнежи по неизразимото, недостижимото. Тук, веднага се вместват и небесните простори, другият основен компонент в творбите. Вихра рисува драматизма, нежността, поетичността и целия реквизит от чувства, които се пробуждат у нас, когато вдигнем взор нагоре или потопим очи във водата. Живописта на авторката ни очарова, разтваря сетивата ни за недоизказаното, което само един качествен автор може да осмисли и претвори върху платната. Елате и се оставете да бъдете приобщени към себе си и към другите чрез красотата и магията на природата.

                                     Краси Алексиева, 2022 г.

Цялата изложба можете да разгледате и тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/pvyp/

 

Вихра Григорова е родена през 1953 в град Пловдив, България.
1976 г. – завършва Националната художествена академия, специалност “Стенопис” в класа на проф. Мито Гановски.
1979 г. – започва работа в системата на музеите, където работи и досега (като уредник в Градската художествена галерия – Пловдив, завежда колекциите “Скулптура” и “Приложно изкуство”).

Носител на награда „Пловдив“, 2013 г. в раздел Изобразително изкуство. Има реализирани авторски проекти в техниките фреско, сграфито, мозайка и др. в редица обществени сгради. Има реализирани няколко десетки корици и илюстрации на книги в различни издателства. Работи основно в областта на пейзажа, но създава и портрети, натюрморти, голо тяло и анималистика. Има над 20 самостоятелни изложби в различни галерии в страната.

Вихра Григорова има реализирани кураторски проекти – на Национални есенни изложби в Пловдив, под заглавието “Светът отвътре – светът отвън”, 2009 г. Представителната изложба за съвременно българско изкуство “Линия, форма, цвят”, на която е куратор и в която участва, е представена в Българските културни центрове в Братислава (Словакия), Прага (Чехия), Берлин (Германия), както и в Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена, Австрия, при голям успех. Участва в множество пленери в България и чужбина. Член на Управителния съвет на Дружеството на пловдивските художници – трети мандат. Живее и работи в Пловдив.

 

 

Автор: Сим Алексиев
02.03.2022 г. 18:43
Посетено: 1177
Етикети: Вихра Григорова, Пловдив, изложба, галерия Възраждане, "Прозорци към водата"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34200-prozortsi-kam-vodata-na-vihra-grigorova-v-galeriya-vazrazhdane