Изложби

Националната галерия представя "Пейзажи": Вера Недкова и Калия Калъчева

24 февруари – 24 юни 2022, Къща музей „Вера Недкова“

Националната галерия представя "Пейзажи": Вера Недкова и Калия Калъчева: 1
Националната галерия представя "Пейзажи": Вера Недкова и Калия Калъчева: 2

 

◊ ПОКАНА

Националната галерия
представя

"Пейзажи"

Вера Недкова

Калия Калъчева

 

24 февруари – 24 юни 2022

Вернисаж на 24 февруари, четвъртък, от 16.00 до 19.00 часа

При спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп

Къща музей „Вера Недкова“ - ул. „11-ти август“ 2, втори етаж

 

Програмата „В дома на Вера Недкова“, стартирала през 2019, продължава представянето на съвременни автори в дома на художничката, изпълнен със спомени и свидетелства за нейното интелектуално и творческо присъствие и за духа на времето, в което е живяла.

Фокус в настоящата изложба е един от най-популярните жанрове в живописта – пейзажът. Представени са произведения на Вера Недкова от колекцията на Националната галерия, създадени през 1960-те  и 1970-те и платна на Калия Калъчева.

В творчеството на Вера Недкова от този период се възвръщат познатите от по-ранни години жизненост и цветност, но с ново усещане за плътност и наситеност. Емоционалното въздействие и внушение на пейзажите от Сибиу, Малта, Родопите, Созопол се отличават със сила и мощ на конструкцията, пластическо изграждане на формите и не на последно място – с експресивност на колорита.

Картините на Калия Калъчева са синтез от абстрактна образност и изчистени, ясни пространства и модули, като пейзажът напуска контурите на натурата. Художничката изгражда необичайни плоскости и цветни повърхности посредством релефни мазки и златни и сребърни отблясъци.

Автори с различни творчески търсения, стил и похвати, Вера Недкова (1906–1996) и Калия Калъчева (р. 1986) си кореспондират по необичаен начин в търсене на различни гледни точки за комуникация и възприемане на съвременното изкуство.

Диана Драганова-Щир

 

 

Автор: Национална галерия
23.02.2022 г. 15:21
Посетено: 1010
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34165-natsionalnata-galeriya-predstavya-peyzazhi-vera-nedkova-i-kaliya-kalacheva