Изложби

"Късно море" - изложба живопис на Мими Добрева

15 февруари - 5 март 2022, Галерия "Стубел"

"Късно море" - изложба живопис на Мими Добрева

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"
представя

"Късно море" 

Изложба на Мими Добрева

15 февруари - 5 март 2022

Вернисаж: 15 февруари, 17 - 19 часа

 

На 15 февруари се открива втората самостоятелна изложба на Мими Добрева в галерия „Стубел“, която включва 13 живописни платна, създадени през последната година.

Наблюдавайки подредбата в пейзажа и опитвайки се да я разчета, виждам в него или нещо познато, или, в повечето случаи, нещо гранично – уж познато, но съдържащо в себе си възможност за обследване с нова отправна точка за прочит на видимото в природата. Провокацията за картина, за мен, присъствайки в пейзажа физически, може да е формообразуването, цветността, подредбата на всички обекти, светлината… Всъщност всичко изброено, съчетано с моето усещане, ми открехва още нещо в проглеждането и разбирането за света на природата около нас и вътре в нас, на небесния замисъл в тайнството на тази подредба. С времето откривам една повтаряемост и закономерност в отношенията между елементите в пейзажа, стандарти на проявление, потвърждение на усещането как, въпреки голямото разнообразие в магията на гледките, можем да открием  великата простота на Смисъла, споделя авторката.

 

Мими Добрева е родена през 1953 г. в Попово. Завършва НХА през 1977 г. в класа на проф. Добри Добрев. От 1982 г. до днес има над 20 самостоятелни изложби, както и участия в множество колективни в България, Германия, Унгария, Хърватска.

Носител е на редица награди, сред които Награда за живопис на ОХИ Кюстендил ( 1993 ), Награда за живопис в „Салон 2011“, София и Наградата за живопис в регионалния конкурс на Алианц България, София ( 2014 ).

Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ, градските галерии в Габрово, Смолян, Пазарджик, Добрич, Кюстендил, както и в множество частни колекции в България, Великобритания, Белгия, Унгария, САЩ и Япония.

* * *

Посетителите в галерията са задължени да носят маска и да представят зелен сертификат.

 

Автор:
Галерия "Стубел"
Публикация:
08.02.2022 г. 13:32
Посетено:
866
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34094-kasno-more-izlozhba-zhivopis-na-mimi-dobreva