Изложби

"Отвъд канона" - изложба на Любен Домозетски

07 – 28 февруари 2022, Галерия Little Bird Place - София

"Отвъд канона" - изложба на Любен Домозетски
 
 
◊ ПОКАНА
 
"Отвъд канона"
Изложба на Любен Домозетски
07.02.2022 – 28.02.2022
 
Откриване – 07.02.2022 – 17:00 – 21:00
Little Bird Place - Галерия за модерно и съвременно изкуство
София, ул. "11 август" №7
 
„Отвъд канона“ е трета самостоятелна изложба на Любен Домозетски. Това е опит за равносметка, поглед назад, но и възможност за нови експерименти.
 
Експозицията обединява произведения, създадени през последните 5 години и демонстрира линията на развитие от научната илюстрация до творби, които трудно могат да бъдат класифицирани в някакво конкретно направление. Те представляват синтез между научното, дескриптивното начало и търсенето на начини да бъде представена идея, преживяване и вътрешен свят.
 
Най-новите творби съчетават в себе си сложна система от визуални кодове, силно повлияни от средновековното и ренесансовото изкуство. Те са първи опит на автора в една нова творческа посока, отдръпваща се значително и все по-смело от полето на научната илюстрация и описателното. Връзката със старото изкуство вече не просто прозира, тя е отявлена. В тях се смесват елементи от византийското изкуство, но също и изкуството на Ранния Ренесанс, с неотменните изображения на животни и растения в стремеж да бъдат пресъздадени преживявания или представите на автора за трансцендентното, нерационалното, неподвластното на човешкото познание. Тези опити са свързани и с усвояването на собствен художествен език, който най-пълно да съответства на вътрешния свят на автора, неговия характер, нагласи и творческа позиция.
 
Автор:
Галерия Little Bird Place
Публикация:
07.02.2022 г. 13:19
Посетено:
882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34085-otvad-kanona-izlozhba-na-lyuben-domozetski