Изложби

Новините на NOVA представят изложбата "Тя. Въпреки всичко"

За първи път картини на Фанка Борисова ще бъдат изложени във Vivacom Art Hall Oborishte 5 в периода 8-19 февруари

 

◊ СЪБИТИЕТО

Екипът на Новините на NOVA и Vivacom Art Hall Oborishte 5 представят изложбата на Фанка Борисова „Тя. Въпреки всичко“.

Авторката никога не е имала дом, различен от социална институция. Фанка е с диагноза умствена изостаналост и за нея рисуването е вид терапия и начин да преодолее лошите условия, изолацията и заключените врати, зад които живее. Творчеството ѝ е забелязано от журналиста на NOVA Глория Николова в края на миналата година, когато тя разказа за състоянието на психиатричната грижа в България в документалния материал „Последна спирка "НенужниТЕ". В него бяха показани три от домовете за психично болни и умствено изостанали хора у нас и начинът им на живот, който възмути Европа.

„Решихме да организираме изложбата на Фанка Борисова, защото това е нашият начин да покажем, че талантът живее и може да бъде открит дори на най-необичайните места. А за художничката това е стимул и признание, че някой я забелязва. Точно какъвто е смисълът на нашата професия - да откриваме и да показваме“ – сподели Глория Николова.

Селекцията от 28 рисунки на Фанка Борисова ще бъде разположена в зала "Галерия" (ниво -1) на Vivacom Art Hall Oborishte 5 в периода 8–19 февруари 2022 година, с вход свободен. Всички творби могат да бъдат закупени.  

* * *

* В Галерията се спазват всички противоепидемични мерки, допускат се хора само с представен зелен сертификат от: ваксинация, преболедуване, PCR тест и антигенен тест. 

_______

На снимките:

Рисунки на Фанка Борисова
1. Чистота
2. Египтянка
3. Лазарка

Автор:
Гергана Иванова
Публикация:
04.02.2022 г. 13:09
Етикети:
рисункиизложбаVivacom Art Hall Oborishte 5Новините на NOVA
Глория Николова
психиатрична грижа в България
„Тя. Въпреки всичко“
Фанка Борисова
Посетено:
2276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34072-novinite-na-nova-predstavyat-izlozhbata-tya-vapreki-vsichko