Изложби

Изложба „Владимир Димитров-Майстора: Нравствеността и красотата са неделими“

1 февруари – 15 март 2022 г., Библиотека на Нов български университет

Изложба „Владимир Димитров-Майстора: Нравствеността и красотата са неделими“

 

◊ ПОКАНА

Библиотеката на Нов български университет представя изложбата „Владимир Димитров-Майстора: Нравствеността и красотата са неделими“

На 1 февруари 2022 г. се навършват 140 години от рождението на големия български художник Владимир Димитров-Майстора. Това е поводът Библиотеката на Нов български университет да напомни за него чрез изложба, която показва книги, глави от книги и статии от библиотечните колекции на Нов български университет, свързани с дейността и творчеството му. Надслова на изложбата са думи на Майстора, публикувани в сборника на Сдружение „Българска история“ - „500 мисли на бележити българи“, съдържащ цитати на личности, оставили значима следа в българската история и култура.  

Сред изложените документи е първи том на каталога на Художествената галерия в Кюстендил, чийто хронологичен обхват се отнася за 1959-1981 и съдържа пълен опис на притежаваните от тях творби – живопис, акварел, рисунки с молив, туш, цветни моливи, смесена техника и сангин. Художничката Ива Владимирова дарява на библиотеката монографията на проф. Димитър Аврамов „Майстора и неговото време“, която включва 1060 цветни, черно-бели репродукции и документални снимки. В предговора на изданието авторът споделя „Наложи се още веднъж и – поради важността на повода – с още по-голяма амбиция да се търсят непубликувани писма и документи, да се преглеждат стари вестници, да бъдат разпитвани колеги, роднини, приятели и познати на художника, да се издирват негови картини и рисунки, пръснати след смъртта му по частни колекции, по известни и неизвестни адреси“. Библиотеката на НБУ ще изложи и някои от репродукциите, включени в албума „Десет неизвестни творби от Владимир Димитров-​Майстора, създадени между 1920 и 1927 година“. Във встъпителните думи към него акад. Светлин Русев пише „…в настоящото издание главното е не е толкова в самия подбор на произведенията, а в това, че тези творби допълват нашата цялостна представа за Майстора“.  

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на статии от база от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL). Всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 15 март 2022 г.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
31.01.2022 г. 15:18
Посетено:
1133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34061-izlozhba-vladimir-dimitrov-maystora-nravstvenostta-i-krasotata-sa-nedelimi