Изложби

"Ситуации и клишета" – изложба живопис на Светослава Георгиева

02 – 22 февруари 2022, Арт Галерия "Ларго", Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

„Ситуации и клишета“

Изложба живопис на Светослава Георгиева

02 – 22 февруари 2022

Откриване – сряда, 02 февруари 2022 г., 18:00 часа 

 

Арт Галерия"Ларго" с радост ви кани на 2 февруари 2022 година от 18:00 часа на откриването на самостоятелна изложба на Светослава Георгиева. Това е първата самостоятелна изява на варненската художничка в "Ларго", творбите са подготвяни специално за пространството на "Ларго", а експозицията носи името "Ситуации и клишета".

За проекта Светослава разказва:

"Често ситуациите, в които попадаме са клишета, както и клишетата са ситуации. В преносен смисъл, в който по-често се среща думата, клишето е идея, фраза или израз, която, тъй като е била широко използвана или повтаряна, е загубила своята сила или новост и се е превърнала в тема или нещо обичайно. Думата може да се отнася и за различни стереотипни ситуации, персонажи и цели сюжети, чиято честа употреба е лишила от оригиналност. В изкуството най-разпространените клишета се отнасят до любовни въпроси, а това са нашите ежедневни ситуации.

Трудно се борави с тема, занимавала артисти векове наред. Още по-трудно е, когато като автор вървиш в артистичната си практика в една определена и съвсем различна посока. Тази изложба е направена специално за Арт Галерия "Ларго" и е мой личен смел експеримент като концептуален живописен опит да покажа как виждам съвременната женска идентичност и клишетата за сексуалността, брака, отношенията, ситуациите, които са общовалидни и човешки, през един ироничен и същевременно двусмислен ракурс. Разказването на истории е много важно, ми каза някой, и когато се замислих как това може да стане, как да изглежда, се сблъсках с визуални и всякакви клишета, със собственото си мерило за така наречения “добър вкус”. Осъзнах, че за последните сто години натрупването на стереотипи е феноменално във всички аспекти."

"Изкуството е било винаги отражение на живота на човека в определен времеви отрязък, действията му, предметността, нагласите, идеите и чувствеността му. Когато се запитах как може да покажа визуално съвременния индивид, се сблъсках с моите собствени стереотипи за модерност, за образност. И се заиграх с идеята за връзката между ситуациите и клишетата и това колко тази връзка е забавно-иронична. Като артист ме вълнува абстрактното, визуалните въпроси, които си поставям са свързани с материалността на живописта, с преминаването през контрастите и с отвореното свободно пространство за зрителя и неговата интерпретация. Малко Дада, малко абстрактно, малко постмодерно, малко поп-арт, комбинирани техники между релефи, енкаустика, колаж, шеллак, пълна еклектика, да кажем метамодернизъм, заради все още неясното бъдеще на понятието. Както и да се определи, в основата е експеримента."

Очакваме ви на откриването на "Ситуации и клишета" на 02.02.2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна. Откриването ще се проведе при спазване на всички актуални противоепидемични мерки. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

Повече за Светослава:

Светослава Георгиева завършва НБУ - София през 1997 година със специалност Бизнес администрация и английски език. След това получава бакалавърска степен от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2018 година със специалност „Реставрация и консервация“, а през 2021 година получава магистърска степен „Артистична практика - Живопис“ от Училище по изкуства в Глазгоу - Шотландия. Светослава има множество участия в сборни изложби у нас и в чужбина, някои от които: „Есенен салон“ - Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново (2015); „Gift of love”- Национална изложба в НДК, София (2016); Международна изложбана UNESCO, AIAPI Italy, Тренто, Италия (2016, 2017, 2018); “Salt Space”- Арт фестивал в Глазгоу, Шотландия (2020); „Viva la vida”- сборна изложба в Галерия "Лабиринт", Пловдив (2020) и др. Има три самостоятелни изложби: съвместна с Десислава Панева в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново (2016), „Invisible Humans” в Галерия "Лабиринт", Пловдив (2018) и „Северни брегове“ в Галерия "Лабиринт", Пловдив (2020). Носител е на няколко престижни награди: Втора награда за живопис на Национална студентска изложба, Югозападен университет, Благоевград (2017); John Moore Prize - сборна изложба, Ливърпул, Великобритания (2020); John Byrne Award - Единбург, Шотландия (2020). Живее и работи във Варна.

 

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
02.02.2022 г. 12:08
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34060-situatsii-i-klisheta-izlozhba-zhivopis-na-svetoslava-georgieva