Изложби

"Homo technicus" – изложба на Цветелина Димитрова

27 януари – 26 февруари 2022, Галерия "Синтезис"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Синтезис"
представя

Homo technicus

Изложба на Цветелина Димитрова

27 януари – 26 февруари 2022
Галерия "Синтезис"

Откриване: 27 януари, четвъртък, 17:00 – 20:00 ч. 

 

Съпътстващи събития:

5 февруари (събота), 11:00 ч.

Хомо техникус – Детска работилница с Цветелина Димитрова за деца от 8 до 12 год. с предварително записване

 

24 февруари (четвъртък), 16:00 – 20:00 ч.

Библиотека Фотосинтезис
Фокус: Фотография и технологии

 

Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов

Графично оформление: Никол Дечева

 

Галерия "Синтезис" ви кани на първата самостоятелна изложба на Цветелина Димитрова - Homo technicus. Проектът печели Голямата награда от конкурса за фотокниги „DIY Photobook“, организиран от Фотосинтезис и Европапир България през 2021 г. Като част от наградата авторката получава покана да представи работата си в галерия Синтезис.

Хомо техникус е ходещ изправен примат от семейство Човекоподобни (Hominidae), живеещ в симбиоза с машините. Има силно развито желание да е в крак с новите технологии и да притежава дигитални устройства. ДНК анализите показват, че Хомо техникус се появява в началото на XX век, а днес обитава всички континенти. През 2022 г.  популацията му наброява около 7,9 млрд. души.

Изложбата включва фотографии на различни органи и части от тялото на Хомо техникус, които Цветелина Димитрова сглобява от компютърни компоненти.   

Проектът изследва взаимодействието между хората и технологиите. Електронните устройства са част от ежедневието на съвременния човек, той прекарва голяма част от времето си в онлайн пространства да работи, да се информира, да се забавлява. Границите между реалното и виртуалното се преплитат. Технологиите зад виртуална и добавена реалност, хипер-свързани среди, механично зрение, изкуствен интелект, компютърно генерирани изображения, генеративни сравнителни мрежи са далеч по-навлезли в живота ни, отколкото си представяме.

През 1990 г. изпълнителният директор на Гугъл, Ерик Шмит, прогнозира, че ХХI век ще бъде синоним на това, което той нарича „икономика на вниманието“ и че най-успешните глобални компании ще са тези, които достигнат до максимален брой „очни ябълки“, с които да са в непрестанна връзка и държат под постоянен контрол.

По късно, през 2020 г., в лекцията си „Augmented Photography“ швейцарският преподавател Мило Келер споделя: „Забелязали сте, че информацията консумира времето и вниманието на възприемащите я. Изобилието от информация отслабва вниманието и се нуждае от ефективното му локализиране. „Икономиката на вниманието“ е фундаментален критерий, приет от големите мултинационални компании, които управляват чрез онлайн интеракции. Гиганти като Епъл, Гугъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт доминират информационния поток под претекст, че предлагат безплатни услуги. На теория ние може да си мислим, че сме част от споделена икономика, но на практика всички ние, производители и консуматори на съдържание, работим за тези мултинационални компании безплатно.“

С голяма доза чувство за хумор Цветелина Димитрова ни провокира да си отговорим на въпросите: “Превръщаме ли се постепенно в нов тип човек - Хомо техникус?”; “Доколко сме Хомо и доколко сме Техникус?”; “Какъв тип Хомо техникус сме?”; “За кого „работим“ в онлайн пространството?”; “Колко време отделяме на хората и колко - на технологиите?”. 

 

За авторката:

Цветелина Димитрова е родена през 1989 г., живее и работи в София. Завършва бакалавърска и магистърска степен „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет - София. Работи като програмист и преподавател към академия Никола Тесла.  Интересът ѝ към фотографията я отвежда в школата за съвременна фотография Photoconcept.  

www.homotechnicus.net

* * *

Изложбата се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис. 

Медиен партньор: ВИЖ!

Автор:
Надежда Павлова
Публикация:
25.01.2022 г. 13:12
Етикети:
изложбаГалерия "Синтезис"
Хомо техникус
Цветелина Димитрова
Homo technicus
Посетено:
805
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34035-homo-technicus-izlozhba-na-tsvetelina-dimitrova