Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Роберт Баръмов

"Летящи конструкции" - изложба графика и рисунка

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon
представя

Роберт Баръмов / Robert Baramov

(1966 г. – 2021 г.)

„Летящи конструкции / Flying Constructions

Изложба графика & рисунка / graphics & drawings exhibition

26 януари - 16 февруари 2022 г.

 

„Желанието да летим е идея, предадена ни от нашите предци, които в изтощителните си пътувания през безкрайни земи в праисторическите времена гледаха със завист на птиците, които се носят свободно.“ 
~ Орвил Райт

 

Цененият в Европа и у нас артист, майстор на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график - Роберт Баръмов - отново присъства в Арт Галерия Le Papillon  с графична изложба от 26 януари до 16 февруари 2022 г.

Традиционно запазеното времево пространство отредено за графика и рисунка сега ще бъде запълнено само с графиките, рисунките и ръчно написани текстове от Роберт, отбелязвайки една година без неговото физическо присъствие и разговори.

Роберт покори световните изложбени зали и колекционерски конференции като виртуозен график и завърши своя земен път като концептуален артист. Той беше смел в проектите си, работеше по нови замисли и си отиде ненадейно, без да успее да ги реализира. Загубата за Варна и за българското изкуство е голяма заради това, което можеше да реализира, но пък създаденото от него до сега и огънят, който е запалил по проекти като „Бруталити“ тепърва ще има развитие в нова светлина. В тази експозиция са включени последни екземпляри от цикъла ArTchitecture, а и от любими за много ценители цикли, изпълнени в техниката суха игла, офорт, литография.

Роберт Баръмов е име, което често се свързва с областта на графиката, като художник владеещ виртуозно всички графични техники, с изключително модерен и новаторски подход към графичното изображение. През годините той е отличен с над 40 международни награди за графика и съвременно изкуство, получени на различни международни форуми, а творчеството му е следено с интерес от колекционерски и артистични кръгове. Авторът е реализирал частично в чужбина и различни идеи за цялостни тематични концептуални изложби. "Да си артист означава чрез играта с материалите да им придадеш вида, който отговаря на моментното ти настроение - казва Роберт Баръмов. - Имам много идеи за авторски проекти. При тях водещото е идеята, всичко останало, независимо от жанровете, които включвам, ѝ е подчинено. Става въпрос да изразя своето собствено отношение към други съвременни автори, мнението ми за световната ситуация в изкуството."

Роберт Баръмов е роден през 1966 г. във Варна в семейство на художници, което предопределя развитието му. От единия наследява прецизността и отношението си към детайла, а от другия – асоциативността. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 г. се дипломира в специалност Графика в Националната художествена академия в София. Реализирал е свои проекти и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия, България и др., сред тях са престижните музеи Kulturhaus в Хановер; Музей на модерното изкуство в Боденбург; Museum Art Frederikshavn; Музей Castle в Малборк; Национален музей в Пекин; Национален природонаучен музей в София; Исторически музей в София; Градска художествена галерия Варна. Наред с графичното си творчество обаче е добре познат и утвърден и с живописните си и концептуалните проекти и инсталации.

Темите, които сме селектирали за тази експозиция, са тези, които са го вълнували и в най-ранните му изложби, но всичките те отразяват неговата реакция и природни асоциации с мястото на изкуството в съвременния живот и които в последствие той самият доразвиваше в концептуални проекти. Литографиите с преге от цикъл „АрТхитектура“ е негов най-ранен проект и първата му легитимирана концептуална изложба. АрТхитектурата на Роберт е машиноцентрична и началото ѝ датира от 1998 г с мултифункционален автомобил. Графиките са често комбиниращи футуристичните му архитектурни виждания за облика на града с убежденията му за симбиозата на природата и неразривната ѝ връзка с човека. Роберт говори сякаш с думите на Сант-Елиа: „Под архитектура трябва да се разбират условията, насочени към това свободно и смело да се постига хармония между човека и обкръжаващата го среда, т.е. да се превръща вещественият свят в проекция на духовния свят.“ Съществено влияние върху този процес имаше изразяването му през живописта върху платна на тема арТхитектура. Но – най-вече това е дългото му подготвяне да ресоциализира паметника на баща си – „Парк-паметник на българо-съветската дружба“, включително през цялостен редизайн на вътрешното и външното пространство и комуникация с гражданите.

Идеята му музеите да са своеобразен „Ноев ковчег“ за съхранение на съвременното изкуство е заложена в на пръв поглед библейска тема за потоп, рай и спасяване на животинските видове. Тя е вдъхновена от първата му резиденция в Боденбург през 1996 г. с изложба в Музея за съвременно изкуство. Емблематичните голямо форматни литографии „The Fload“ и „The Paradise“, които са направили впечатление на колекционери и куратори тогава, са включени и в настоящата експозиция.

Оживяването на природата или науката е тенденция в съвременното изкуството от десетилетия. Но Роберт виждаше оригинални иновативни пътечки за изразяване, така че да не бъде копиращ, а уникален – като подписа си – червен отпечатък на неговия палец. Циклите, свързани с насекоми, са също засегнати в тази експозиция. Те са от любимите извори на Роберт за творческо вдъхновение и са своеобразни метафори на хората, на техните взаимоотношения, миграции, както и автентичен негов израз на културните му възгледи. Тази тема еволюира в концептуалната му творби „Миграциите в студиото на артиста“ и изразява твърдението му за съществуването на нехудожествени процеси, пораждащи паразитни артефакти, легитимирани като изкуство. Експозицията представя също така някои от литографиите, илюстриращи любовните процеси в живота му от последните години, както и няколко от цикъла „Приказки“.

Бунтовете му бяха срещу монополите и картелите в културата, срещу задкулисието, което той свързваше с Държавна сигурност. Смяташе, че творчеството му трябва да бъде достъпно, и продаваше в България на много по-ниски цени от световния пазар. Неговите акции не бяха преднамерено експресивни, а философско самовглъбяващи се. Роберт беше напипал точната струна и беше приет като концептуален артист, действаше със замах и умела импровизация, имаше институционалната подкрепа на Община Варна (където известно време беше съветник на кмета по въпросите на културата), дори успя да спечели няколко проекта с финансиране за подобряване на градската среда – национални и международни. Роберт параноично „нямаше време“ да повлияе на съвременното изкуство както искаше, но със сигурност беше иноватор, остави следа, която ще преоткриваме докато сме тук, а и поколенията след нас. За съжаление не му достигна времето да завърши разнообразни амбициозни планове – от написването на учебници и лекции за управление на културата и изкуството, през изграждане на резиденция за млади артисти, работещи върху монументите и артистизирането на градската среда, до институционална промяна на българското съвременно изкуство.

Роберт беше осезаем, въздействащ на най-различни нива. Недооценен у нас, той оценяваше качеството около себе си и беше обичан учител на десетки млади артисти. Така и не написа учебника си по перспектива, но с уроците си спести много тревоги на бъдещи архитекти и художници. Тепърва ще се работи по архива му, кратките разкази и кореспонденцията му с колекционери, куратори, критици и артисти, спрямо които той самият беше в ролята на куратор.

Авторът за себе си

От 3-годишен знам, че ще стана художник. Баща ми е художник, а това неминуемо оказва влияние - възпитава се отрано отношение към тази професия, към изкуството. Навремето печелех олимпиади по математика и физика и доста хора ми даваха бъдеще в областта на точните науки. Но това така и си остана на нивото на идеите, и то на други хора. Винаги съм искал да бъда свободен и изкуството ми дава тази свобода. Разбира се, пълната свобода е абстрактно понятие. В нас винаги има закодирани неща като дълг, например. Винаги ще си зависим от нещо, ако не финансово, то емоционално. Считам себе си за свободен, постигнал донякъде целите си човек, но все още далеч от амбициите си. Имам още много да работя, надявам се, че съм стъпил на добра платформа, върху която да се развивам. Имал съм много възможности да остана да живея в чужбина, но и досега правя опити да съм в България. Пътувам за кратки периоди, след което се завръщам. В чужбина работя много повече и при всяко свое ходене се опитвам да оползотворя максимално времето си. Тук мога повече да си почивам, но това е за сметка на възможностите за прекрасно развитие в чужбина. От гледна точка на култура на зрителите и отношение към изкуството, моята страна категорично е Германия.

 Авторът за изкуството

Нашата държава е мащеха по отношение на артистите си. При глобализацията, която настъпва в световен мащаб, това, което ще се запази, ще бъде ценното в определени региони. Всички останали нации ще се унифицират с големия свят. В България хората не разбират, че рекламата на нацията е културата. Политиците трябва да я рекламират и да я субсидират, а не да я разпродават без пари. Христо Явашев - авторът, от когото най-много се възхищавам, никога нямаше да стане това, което е в световен мащаб, ако бе останал в България. Днес само една негова рисунка се продава за стотици хиляди долари.

Заповядайте на откриване на изложбата - 26 януари 2022, сряда, от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon!

Експозицията може да бъде видяна от 26 януари до 16 февруари 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия "Папийон" за 2022 г“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Роберт Баръмов е роден през 1966 г. във Варна. Завършил е Художествена гимназия в София, а през 1994 г. графика в Национална художествена академия. Професионалната му кариера започва през 1992 г., а през 1994 г. реализира първата си самостоятелна изложба. Участвал е в над 50 международни графични форуми, сред които варненското биенале (през 1997 г. е генерален куратор), софийското триенале, в подобни форуми в Италия, Белгия, Полша, Финландия, Испания, Югославия, Япония, Тайланд, Южна Корея и други. Сред самостоятелните му изложби са тези в Белгия, Русия Турция, Китай, Германия, Австрия, Полша Хановер, в България е реализирал свои проекти в галерии в София, Варна, Пловдив, Пазарджик. Носител на много престижни награди (над 40!), най-важните от които са:

Награди

. 2014 - Първа награда, Международно биенале на Гуанджоу Графика малък формат
. 2014 - избран артист, международен форум Bosco Stregatо
. 2012 - Златна панда, Пекин
. 2012 - Почетен приз, Милано, Италия
. 2012 - Сребърен приз, Шанхай, Изложба в Ориентал Перла Кула
. 2011 - Голямата златна награда „Купа Сан Мин“ в Шанхай, Китай
. 2011 - Почетна награда в биеналето на Пекин
. 2011 - Най-доброто произведение на изкуството в биеналето на Пекин
. 2010 - Първа награда Fu Xian Zhai, Китай
. 2009 - Златно отличие, музей на замъка, Малборк
. 2006 - Наградата на Асоциация Chinohanga, Токио, Япония
. 2006 - Награда на журито - Графика малък формат, Токио, Япония
. 2005 - Награда на журито, Триенале София
. 2003 - Награда на спонсорите, Екслибрис конкурс, София
. 2003 - Специална награда, Сома Ломбардо, Италия
. 2002 - Първа награда, Варезе Милано - Италия
. 2002 - Награда Златен Бурин - Малборк, Полша
. 2001 - Награда на колекционерите, Стралсунд, Германия
. 2001 - Почетна награда - Триенале София
. 2000 - Почетен приз, Оренсе, Испания
. 2000 - Награда – Музей на замъка Малборк, Полша
. 2000 – Специална награда на Jubileo 2000 - Италия
. 1999 - Награда Буларт България за най-добър артист на годината
. 1998 - Почетен медал, Малборк, Полша
. 1998 – Награда, Оренсе, Испания
. 1998 - Награда-литовски авиокомпании; Конкурс за малка графика
. 1997 - Най-добра гравюра, Оренсе, Испания
. 1997 - Награда за литография, Синт Никлас, Белгия
. 1997 - Най-добра гравюра, Полша
. 1996 - Награда на колекционерите и медал, Малброк, Полша
. 1995 - Арт Диалог - Париж - Триенале София
. 1995 - Първа награда и медал Остров Велкополски, Полша
. 1995 - Трета награда и медал, Гливице, Полша
. 1995 - Награда - Фондация „Отворено общество” - биенале Варна
. 1994 - Награда за най-добър Екслибрис, Югославия
. 1994 - Награда на спонсорите, Вааса Финландия
. 1993 - Почетен медал, Остров Велкополски, Полша
. 1992 - Втора награда Галерия “Au Virage”, Швейцария

Кураторски изложби

. 2018 - Ex Wunderkammern at NMNHS / Национален природонаучен музей в София
. 2014 - Symbiote, interventions in public spaces - Софийска градска художествена галерия
. 2013 - Humanimal, изложба в Националния природонаучен музей, София
. 1997 - Главен куратор на Биеналето по графично изкуство, Варна

 Самостоятелни изложби

. 2021 – посмъртна изложба в Музей на хумора и сатирата – Габрово
. 2021 – Интервенции в територия „Бруталити“ в Le Papillon Art Gallery – Варна
. 2021 – изложба в галерия „Контраст“ - София
. 2019 - изложба в Градска Художествена Галерия – Варна
. 2018 – изложба "Малки големи истории" в Галерия Сезони-София  съвместно с Онник Каранфиян
. 2016 - изложба в Градска Художествена Галерия - Варна
. 2016 - exhibition at Vologda museum, Russia
. 2015 - particpation at Diplomatic art - presentation of my documentaion of my action at Venice biennale 2015 in Timisiora, Museum of Banat
. 2015 – пърформанс галерия Буларт - Варна
. 2014 – изложба  „Балкански приказен реализъм“ в Музея за история на София под патронажа на президента
. 2013 - Izmir, Turkey
. 2013 - Yifine gallery-Beijing, China
. 2013 - Curator project “HUMANIMAL’’ at National Museum of Natural History
. 2013 - изложба в Градска Художествена Галерия - Варна
. 2012 -  изложба в Градска Художествена Галерия - Пазарджик
. 2012 - изложба в Gallery “Boev” - Пловдив
. 2012 - изложба в Градска Художествена Галерия - Пловдив
. 2012 - Beijing Art Museum-installation
. 2012 - Municipality center for contemporary art, Plovdiv – guest presentation
. 2011 - Национален исторически музей – София
. 2011 - галерия „Дяков”- Пловдив
. 2010 - Art Museum Frederikshavn, Denmark
. 2009 - Deutscher Ring, Germany; 2009 City gallery, Barmstedt
. 2008 - Long Night of the Museums – Hamburg, Germany
. 2008 – изложба в Le Papillon Art Gallery - Варна
. 2002 - City Gallery Steyr- Steyr Austria
. 2000 - изложба в галерия Bulart - Варна
. 1999 - Kloster studio Lamspringe Grmany
. 1999 - E/A Gallery Antwerp Belgium
. 1998 - E/A Gallery Kulturhaus Hannover Germany
. 1998 - MBP Wroclaw Poland
. 1998 - изложба в галерия Шар - София
. 1997 - Art Society Bad Salzdetfurth Germany
. 1997 - BWA Ostrow Wielkopolski Poland
. 1996 - BOMA Museum for modern art Bodenburg Germany
. 1996 - General de Bank Gallery “G” Charleroi Belgium
. 1995 - Arthibios-Mons Belgium Gallery
. 1994 - изложба в галерия Apollo & Mercury - София
. 1994 - изложба в галерия Витоша - София

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
24.01.2022 г. 16:48
Посетено:
1519
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34031-art-galeriya-papiyon-predstavya-robert-baramov