Изложби

Изложба – фотография и обекти „Камера обскура“

26 януари 2022 г., 18.00 ч., Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“

Изложба – фотография и обекти „Камера обскура“

 

◊ ПОКАНА

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ представя на 26 януари 2022 г. от 18.00 ч. историята и съвременната употреба на легендарната камера обскура, родила фотографията и киното. В пространството са експонирани портрети върху филмова плака заснети с ръчно конструирани огледално-рефлексни камери обскури по илюстрации от XVII и XIX век от Лиляна Караджова и студенти от бакалавърски програми „Фотография“ и „Кино и телевизия“, и магистърска програма „Фотографско изкуство“ на Нов български университет.

Изложени са и самите камери, които посетителите са провокирани да вземат в ръце и насочват към снимките. Портретите в изложбата са поставени с „главата надолу“, в съответствие с преобърнатите горе-долу и ляво-дясно на проектирания образ в камера обскура. За да видят лицата „правилно“, гостите трябва да преминават през книжарницата и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, гледайки през визьорите на големи камери обскури, които ще им бъдат предоставяни за кратка обиколка. Оптичните пособия, приспособени за разглеждане, са книга-камери конструирани по снимки на оцелял образец от ок. 1750 г., вдъхновени от изложбеното пространството, което е дом на книгата. Използвани са стари книги по история на изкуството от библиотеката на известния изследовател на бароковото изкуство и архитектура Хелмут Хагер, почетен професор на Пенсилванския университет. Подбрани са заглавия като „Документи и спомени за живота и творбите на Леонардо да Винчи (Documenti e memorie riguardanti la vita e le opere di Leonardo da Vinci)” на Лука Белтрами, които препращат към горещи изкуствоведски теми като „Конструирал ли е Леонардо да Винчи с камера обскура?“.

По време на откриването на изложбата в Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, ще бъде направена демонстрация по заснемане на портрети с конструираните огледално-рефлексни камери върху полароидни плаки.

Организатори на събитието са департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и гл. ас. д-р Лиляна Караджова. Участват ръководителят на проекта - гл. ас. д-р Лиляна Караджова и студенти от бакалавърски програми „Фотография“ и „Кино и телевизия“, а също и магистърска програма „Фотографско изкуство“ на НБУ: Алекс Николов, Анабел Могадам, Андон Настев, Благовест Боянова, Валентин Петков, Виктория Атанасова, Габриела Илиева, Галя Тодорова, Деница Тодорова, Димитър Костадинов, Елица Кузманова, Еми Куртева, Йоана Димитрова, Йорданна Папазова, Лорета Георгиева, Милена Янкова, Надя Иванова, Никола Кадрев, Тони Павлова.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
21.01.2022 г. 15:33
Етикети:
реклама и шоубизнес“департамент „КинофотографияизложбаКнижарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“НБУ
магистърска програма „Фотографско изкуство“
студенти от бакалавърски програми „Фотография“ и „Кино и телевизия“
гл. ас. д-р Лиляна Караджова
камера обскура
Посетено:
1565
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34021-izlozhba-fotografiya-i-obekti-kamera-obskura