Изложби

Галерия "Възраждане" отбелязва 60-годишнината на скулптора Петко Караколев

Ретроспективна изложба скулптура и живопис

 

◊ ПОКАНА ЗА ИЗЛОЖБА 

Галерия "Възраждане" Ви кани на първата си, за Новата година, изложба скулптура и живопис на Петко Караколев, по случай неговия 60-ти рожден ден. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията до 14 февруари 2022 г.

Всички творби от изложбата може да видите тук: https://www.vazrazdane-gallery.com/

Още при пръв поглед на скулптурите на Петко се усеща една очебийна деликатност на фигурите. Те сякаш се реят във въздуха, стилизирани в спокойна заобленост. Скулпторът обича семплото структуриране на формите, не търси бъбривост при формуването, оставя известна загадъчност в образите. Те носят спокойствие, кротка фантазия и промисъл за нежност. Чудесна изложба, която не говори много, но има какво да каже.

                                   Краси Алексиева, 2022 г.

 

Петко Караколев. Роден през 1960 г. в Пловдив. Завършва Художествено училище в гр. Троян. През 1987 г. завършва Художествена академия в гр. Москва със специалност „Архитектурно декоративна пластика“ при проф. Александър Бурганов. Член е на Дружеството на Пловдивските Художници. Работил е като преподавател по изобразително изкуство. Моделирал е зооморфна чешма „Дейнотериум“ към Палеонтоложкия музей в гр. Асеновград. Негова скулптура притежава Комитета за култура на гр. Пловдив. Има осъществени самостоятелни изложби в България, Словакия, Русия, Германия. Негови произведения се намират в частни колекции в България и чужбина.

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
31.01.2022 г. 18:00
Етикети:
Посетено:
1349
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34017-galeriya-vazrazhdane-otbelyazva-60-godishninata-na-skulptora-petko-karakolev