Изложби

"По средата" - изложба на Десислава Унгер и Ленче Андонова

04-19 януари 2022, Галерия "Аросита" - София

"По средата" - изложба на Десислава Унгер и Ленче Андонова
 
◊ ПОКАНА
 
Галерия "Аросита"
представя
 
"По средата"
Изложба на Десислава Унгер и Ленче Андонова
 
04-19 януари 2022
 
Вернисаж: 04 януари, 18:00-20:00 ч.
Галерия “Аросита”, ул. "Врабча" 12 Б, София
 
Тази изложба разглежда представата за времето и пространството. Времето като реалност, в която всеки един от нас живее и създава.
Творбите на двете художнички са отражения на реалността чрез лични преживявания, движещи се между абстрактни пейзажи и прецизно изрисувани форми. В тях се създава междинно, безвремево пространство, където се срещат идеите им, там някъде помежду, по средата се ражда емоционален пейзаж, символ на времето, което тече или спира.
 
В монументалната графика на Десислава откриваме една самотна къща в средата на идиличен планински пейзаж. Къщата е в центъра на пространството, в центъра на света или центърът е самият човек, движещ и променящ се. В серията рисунки „Във вихъра“ се преплитат няколко пласта развихрени цветни петна и конкретни форми, символи на границата с невидимото. Десислава Унгер се интересува от човека, от болката и мечтите му, от важността на съществуването му, от живота, който се противопоставя на хаоса и зависимостта ни един от друг.
 
Ленче Андонова анализира темата за времето чрез спомените, чрез натрупването и наслагването на обекти, понякога до степен на изличаването им. Серията „Reminiscence“ се състои от картини, вдъхновени от избледняващи спомени. Колажи с пощенски марки са покрити с хартиени плътни облаци, поглъщащи съществуващия образ. Te създават непрозрачнa тъкан, която оставя само няколко неясни форми на заден план, като далечен спомен. „Calendula“ е композиция от малки обекти, вдъхновена от архитектурата на растенията, техният филотаксис, естествената им геометрия, която се претопява в монохромни спирали. Самият процес на натрупване и колекциониране на обектите, като материал за произведенията продължава понякога с години. Повтаряемостта, отстраняването на обекта от контекста и употребата му, в случая - пощенски марки, торбички от чай, използвана хартия и бирени тапи, изследва паметта на материала и границите му на повторна употреба и трансформация.
 
Десислава Унгер и Ленче Андонова завършват заедно живопис в Националната художествена академия в ателието на Андрей Даниел. От тогава ги свързва близко приятелство, споделяне на идеи и общи проекти. Живеят в различни държави и пътищата им се засичат по средата в София.
 
 
Автор:
Галерия "Аросита"
Публикация:
04.01.2022 г. 13:47
Етикети:
Десислава УнгеризложбаГалерия "Аросита"
Ленче Андонова
"По средата"
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33947-po-sredata-izlozhba-na-desislava-unger-i-lenche-andonova