Изложби

Животът на австрийския творец Йодьон фон Хорват във фотоси

Европейски културен център - Русе

◊ СЪБИТИЕТО

Международно дружество "Елиас Канети" представя пътуващата изложба, посветена на австрийския писател Йодьон фон Хорват - тридесет табла с фотоси, ръкописи и документи.

От 25 януари до 5 февруари 2007
в Европейски културен център - Русе


◊ КОЙ Е ЙОДЬОН ФОН ХОРВАТ

Йодьон фон Хорват е роден на 9.12.1901 година в австроунгарския адриатически регион, в дома на дипломат от дребната аристокрация. След края на Първата световна война заживява с родителите си в Мюнхен. Там се записва в университета и изучава философия, германистика и театрознание.

Оттогава датират и първите му литературни опити – “Книга на танците”. Пише разкази, скици и приказки за възрастни, които публикува в реномираните списания “Симплицисимус” и “Югенд”.

В Берлин Хорват се запознава с различни художествени стилове и направления, което му помага да намери своя артистичен облик и да наложи името си на сцените. За няколко години създава осем пиеси, сред които “Бунтът на кота 3018”, “Сладек на Черната армия”, “Италианска нощ”, “Приказки от Виенската гора”, публикува и романа  “Вечният еснаф”. Острият разобличителен рисунък в творчеството му е смекчен от поетична и често приказна атмосфера.

Като унгарски поданик, Хорват не е застрашен от преследване, но въпреки това напуска Германия и се преселва да живее в Австрия. Едва когато Австрия е присъединена към Райха, за Хорват започва краткият, но съдбоносен път на емиграцията, който го отвежда под онова гибелно за него дърво на “Шанз Елизе”.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
24.01.2007 г. 10:27
Посетено:
473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3388-zhivotat-na-avstriyskiya-tvorets-yodyon-fon-horvat-vav-fotosi