Изложби

"Ангелите на Юлия и Рошпака" - изложба живопис

10 – 31 декември 2021, Галерия "Париж"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Париж"
представя

"Ангелите на Юлия и Рошпака"

изложба живопис

10.12. – 31.12.2021

На десети декември галерия „Париж“ ще покаже за пръв път в съвместна изложба двама от основните си автори – Юлия Станкова и Росен Рашев-Рошпака. Това са утвърдени и отдавна изградили своето име творци, които са се доказали както в България, така и в чужбина. Имат десетки самостоятелни изложби и са създали твърдо следваща ги публика. Юлия и Рошпака имат нещо много общо, което ги обединява в дълбочина, а именно чистотата и откровеността, с които подхождат към изкуството. А това все по – трудно се открива днес, когато комерсиалността, повърхностният поглед и псевдопознанието триумфират.

В навечерието на Рождество Христово, двамата художници ще покажат по дванадесет картини, в които ще се срещнем с техните ангели, които външно изглеждат най – различно при Юлия, а при Рошпака са в една по-обща стилизираност, но това е съвсем умишлено търсено.

Ангелите на Юлия са небесни скитници или рисуващи светлина в тъмнината, падащи надолу или летящи във висините, танцуващи ангелското си хоро или просто наблюдаващи човеците. Особено, когато се раждат. Между Дървото на живота и Дървото на познанието, люлката на човечеството се люлее, а човекът все още блажено спи своя сън. После Яков ще сънува ангелите, които слизат и се качват по стълбата, но тук те ще носят човешките души в ръцете си като малки бебенца. Лицата им светят по ангелски, усеща се дори физически ефирността и небесната им лекота, но понякога са натежали от тъгата си и почти са станали като нас... Всъщност ангелите на Юлия са много често нашите чувства – на болка, радост, тъга, утеха и ... свобода. Хубаво е да ги познаваме.

Ангелите на Рошпака са тихи пазители, невидими закрилници, съзерцатели на хората и спътници в живота им. Често мълчаливо разговарят с тях. Никой не ги чува, но понякога някой се обръща в тълпата и успява да види своя Ангел – Пазител. Има по-малки и по-големи ангели. По-големите винаги водят и пазят останалите. Като родители и деца. Със загриженост и любов, ангелите на Рошпака пазят хората и по – малките си събратя. А понякога ангелът е просто човекът до нас – този, който ни обича, помага и подкрепя безрезервно – „Човекът с многото сърца“.

Картините на Юлия Станкова са изпълнени в характерната за нея фина авторска техника върху дърво и платно, а на Росен Рашев - маслени бои върху платно с шити контури в стила на наивизма.

И двамата са извървели своя труден път на творци, докато намерят категоричните си лица, но днес те са ясно разпознаваеми, заявили са се на света и оставят непоколебимо своите ярки, светещи следи.

 

Изложбата може да се разгледа на живо или онлайн в сайта на галерията.
www.gallery-paris.com                                                       

 

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
09.12.2021 г. 12:44
Посетено:
923
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33855-angelite-na-yuliya-i-roshpaka-izlozhba-zhivopis