Изложби

Една цветна коледна разходка с Алианс Франсез

Изложба живопис на Дора Янева

 

◊ ПОКАНА

Наближават празници и след като поп звездата Клара Лусиани запали светлините на приказната коледна украса на прочутия булевард Шанз-Елизе в Париж празничното настроение се пренесе  и в т.нар. „френски остров” в града ни и най-вече сред изучаващите  френски език в Алианс Франсез. Освен това екипът на Алианс Франсез е предвидил коледни изненади за най-съвестните и стараещи се курсисти, споделя директорът, г-жа Теофана Брадинска.

На 15 декември Алианс Франсез ви кани на една много „цветна разходка с Дора”. Изложба живопис на Дора Янева, дългогодишен преводач на художествена литература от английски и френски езици, превела повече от 30 романа на различни английски, американски и френски автори,  като последния преведен засега е  книгата „Моят път кам върха” на Доналд Тръмп. Желанието да твори и да се изразява я подтиква да рисува и ето вече близо 20 години ни радва с красивите си пейзажи и натюрморти. Нека се  разходим в света на Дора, на нейната душевност и преживявания. Един женски мир изпълнен с елегантност и деликатност,  Откриването е от 18,30 ч. в х-л Ландмарк, Гребна база Пловдив. Изложбата ще бъде представена и открита от г-жа Вихра Григорова, добре позната като художник и носител на награда „Пловдив“. Не пропускайте поканата да се насладите на това приятно събитие, с което да си пожелаем весели коледно-новогодишни празници и много добро настроение.

Заедно с това вече тече усилена подготовка за следващото 19-то издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” 2022г. Това събитие е вписано в Културния календар както на Световната мрежа на франкофонските фестивали, така и на Община Пловдив, в края на месец юни, когато ще отбележим отново и  „Празника на Музиката” в Пловдив, едно събитие лансирано от Франция още през 1985 година от многократния и тогавашен министър на културата Жак-Ланг, когато музиканти, любители и професионалисти, пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, което се случва днес по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове. Деветнадесетото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2022 г. се вписва напълно в този празник и неговата медийност ще е още по-голяма. Очакват ни много и приятни изненади. Както е практиката по цял свят, свързана с този тип фестивали, така и тук Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането му, с което спомага за популяризирането и добрата реклама на град Пловдив и страната по света, а входът за всички е свободен.

Алианс Франсез Пловдив пожелава на всички приятни празнични дни, споделени с най-скъпите хора. Нека 2022 година бъде изпълнена с много радостни мигове и най-вече здраве, да бъде ползотворна и успешна за всички, устремени да покоряват нови върхове в науката и образованието.

  

Автор:
Алианс Франсез Пловдив
Публикация:
14.12.2021 г. 11:47
Посетено:
799
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33847-edna-tsvetna-koledna-razhodka-s-alians-fransez