Изложби

"Щастието не е приказка" - изложба на Ангелика Радева

8-18 декември 2021, Галерия "Структура"

"Щастието не е приказка" - изложба на Ангелика Радева

Ангелика Радева. Орхидея, 2021, смесена техника, 100 х 120 см

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Структура“ представя

Ангелика Радева. Щастието не е приказка

8 декември 2021 - 18 декември 2021
Откриване: 8 декември, 18:00-21:00

Произведенията на Ангелика Радева са цветни, блестящи и динамични. Те подлагат на ултимативен тест възможностите на възприятията, като ги провокират с предизвикателен цвят и смела форма. Художничката не се съобразява с установените правила – творбите ѝ могат да бъдат определени и като скулптури, и като живопис.
 
Картините-скулптури навлизат в пространството и го променят. Колоритът също е третиран по различен начин – единственият цвят използва силата си, за да отразява светлината. Всяка работа се променя в зависимост от ъгъла на осветление. При смяна на светлинния източник обемът изчезва. Остава само цветът, ограничен от размерите на рамката. Видимото става невидимото и обратното.
 
Обектите на Ангелика не са константни. Те се свързани с времето и се променят с него. Зрителят е подложен на непрекъсната провокация – във всеки един момент той е изкушен да проследява промените, които движението на светлината „нанася" върху повърхността. Релефните картини са живи и динамични отражения на движещото се време. Те улавят и движението на зрителя; превръщат се в притегателни центрове на неговите избори и предпочитания. Взаимодействието е двупосочно.
 
Изборът на цветовете, предпочитаните линии, хармоничните обеми и отраженията създават приповдигнато настроение и освобождават позитивна енергия. Границите са преодолени и духът е пуснат на свобода.
 

Ангелика Радева завършва Национална художествена академия в София, специалност Живопис при проф. Андрей Даниел през 2014 г. Продължава обучението си в University of Hertfordshire във Великобритания, специалност Изящни изкуства. През 2011 г. печели конкурс London's top Contemporary Fine Art students и прави изложба в Ковънт Гардън, Лондон в галерия 3Bedfordbury. 

В България има самостоятелни изложби в: A+ gallery, 2014; Галерия за модерно изкуство, 2012; Национален Арт Форум – галерия за съвременно изкуство, 2009. Прави пърформанс-изложба Make me в Communication room по време на фестивала „Зона Култура", 2014. Участва в общи изложби, сред които: „Внимание: Прясна боя" в Софийска градска художествена галерия, 2015; „Спектрофрения", галерия София Прес, 2013.

 

Автор: Галерия „Структура“
07.12.2021 г. 13:53
Посетено: 524
Етикети: Ангелика Радева, изложба, Галерия "Структура", "Щастието не е приказка"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33843-shtastieto-ne-e-prikazka-izlozhba-na-angelika-radeva