Изложби

Цвета Явашева / Текстилни структури

Изложба в Галерия-книжарница "София Прес"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

Цвета Явашева / Текстилни структури

6-10 декември 2021 г.

Вернисаж на 7  декември, вторник, от 17.00 до 19.00 часа.
*Посещенията са при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Настоящата изложба има за цел да представи подбрани творби на Цвета Явашева от периода на последните две десетилетия. Тя проследява нейното развитие от стенния килим до съвременните ѝ разработки, насочени към тъкачната и плетачна практика. Работите, създадени по-рано, показват експериментите ѝ в областта на ръчната хартия чрез заливане на тъкани от хартиен канап, изобразяващи основни тъкачни сплитки. В тях се смесват технологията за направа на ръчна хартия с тъкачната техника. По-късните произведения показват смесването отново на тъкачния процес с ръчна хартия, но чрез заливане с латекс и участие както на плетачните техники, така и на техниката пачуърк. Подобно на предходната изложба "Автопортрет" и тази показва търсенията на художничката в сферата на експерименталния текстил. Но докато в предишната се акцентираше на художествения образ, съвместно с тъкачната технология, тук насоката е изцяло към текстилната структура. Чрез тези експериментални творби авторката заявява своите търсения в областта на съвременното текстилно изкуство, където традиционните техники посредством нестандартните за текстила материали придобиват нова визия. Разнообразието на текстилните техники, успоредно със съвременните материали и дигиталните технологии, са един отворен процес за всеки автор в търсенето на иновации в нишковото изкуство.

 

Цвета Стефанова Явашева–Иванова е родена в София. Завършва средното си образование в ССХУ за Приложни Изкуства, София, специалност „Текстил” (1985). Между 1986–1991 получава висшето си образование във ВИИИ „Николай Павлович“, специалност „Текстил, облекло и принадлежности на облеклото” (в курса на проф. Васил Овчаров).

През 2017 защитава докторска степен в НХА на тема „ Текстилните материали и тяхната роля за създаването на съвременно текстилно изкуство (1990-2010)“.

През 2009 г., след обявен конкурс, става преподавател в НХА по дисциплината - „Текстилни техники и технологии” в катедра „Текстил”, където преподава и до момента.

Цвета Явашева е художник, който работи в областта на текстила. В периода между 2020 и 1993 година участва в множество групови изложби у нас и в чужбина. Творбите ѝ са изложени на третото издание на Международно триенале за текстилното изкуство, Турне, Белгия (1993), в Есенния салон в Париж, Франция (1993), на VIII Международно триенале на текстилното изкуство, Лодз, Полша (1995) и на Национална ретроспективна изложба „Изкуството на текстила в България”, СБХ, София (2001). Участва в съвместни изложби като „Текстилни метаморфози” на Националната художествена академия, София и Китайската художествена академия, Ханджоу, в СГХГ, София (2010) и „Културни следи на китайското и българското нишково изкуство“ в Ханджоу, Китай (2017). Също и в други съвместни изложби в чужбина като „Традиция – Новаторство – Индивидуалност“ на преподаватели и студенти от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“, организирана от НХА в Български културен институт – Варшава, Полша (2018) и българо-унгарска изложба в залите на Съюза на унгарските художници, Будапеща, Унгария (2020). Нейни творби участват в пътуващата изложба „Съвременни тенденции в текстилното изкуство“ - в памет на М. Върбанов в Оряхово, Враца и Ботевград (2013), в изложба на преподавателите,по случай 120 години НХА, СБХ, София (2016) и изложба „Мини текстил“ (с международно участие) в залата на София Прес, СБХ, София (2019).През 2021 г. представя самостоятелна изложба „Автопортрет“ в изложбеното пространство на Culture Bench, София.

Цвета Явашева е член на СБХ, секция „Текстил ”(1997) и „ Група 91”.
Съучредител е на фондация „Група 91” и ко-съставител на каталога „Изкуството на текстила в България” (заедно с Дима Недялкова-Каприева и Лилия Радичкова-Дочева) издаден през 2002 г.

Част от работите ѝ са притежание на частни колекции в Норвегия, на Фондацията на Жорж Екли във Франция, в Германия, Италия и САЩ.

Работи в областта на стенния килим и ръчната хартия, където прилага традиционните тъкачни и други текстилни техники с нетрадиционни материали. Изнася множество лекции и уъркшопи, свързани с традиционните техники в България и чужбина.

 

Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
03.12.2021 г. 13:41
Етикети:
Галерия-книжарница "София Прес"изложба
Текстилни структури
Цвета Явашева
Посетено:
841
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33816-tsveta-yavasheva-tekstilni-strukturi