Изложби

Лукаш Ябурек представя кристалната си колекция DOLCE VITA в Чешкия център в София

Изложбата ще продължи до края на януари 2022 година

Лукаш Ябурек представя кристалната си колекция DOLCE VITA в Чешкия център в София: 1
Лукаш Ябурек представя кристалната си колекция DOLCE VITA в Чешкия център в София: 2
Лукаш Ябурек представя кристалната си колекция DOLCE VITA в Чешкия център в София: 3

 

◊ СЪБИТИЕТО

Художникът, дизайнерът и майсторът на кристално стъкло Лукаш Ябурек ще представи на 2 декември в 18 часа в Чешкия център в София колекцията си за напитки Dolce Vita. Освен нея ще бъдат показани и изящно шлифовани дизайнерски вази, изработени с много внимание и прецизност.

Кристалните обекти ще бъдат изложени върху изящно изработените от естествени материали маси на българската фирма WOODLINE и придружени от специалната селекция вина на AYA Estate Vineyards. Изложбата ще продължи до края на януари 2022 година.

Обектите от декоративната колекция за напитки Dolce Vita са ръчно издухани в дървени букови форми, което им придава елегантен и оригинален стил. Колекцията включва различни форми чаши за бели и червени вина, просеко, флейти за шампанско, чаши за коняк, уиски, вода, коктейлни и за дълги напитки, гарафи и декантери. Също така декоративни предмети, като издухани вази за цветя и ароматни свещи от цветно стъкло и френски восък.

Всичките работи са обединени от едно единствено нещо – любовта към стъкларския занаят и уважение към традициите му. Изящно шлифованите вази и сърце са неповторими с цветовите комбинации на стъклото и прецизно шлифованите в дълбочина елементи, което им придава скулптурен израз и необичаен контраст. Резултатът е игра на светлини и красиви оптични ефекти, които се получават чрез шлифоването на отделните цветни пластове на стъклото.

Лукаш Ябурек е майстор и дизайнер на стъкло, основател на Lukáš Jabůrek Studio. До 2018 г. е художествен ръководител на известната стъкларска фабрика Moser. Носител на Наградата на публиката в престижния конкурс Czech Grand Design 2012 за дизайна на вазите Hruška и Kolorit. Завършил е Средното стъкларско училище и Висшето професионално училище за стъкло в Нови Бор.

„Стъклото е най-красивият материал, защото винаги има нещо повече в него и това е перфектната му оптика. Стъклото никога не лъже, то говори със своите отражения и чиста душа. Съчетавам традиционния занаят със съвременния дизайн. Във всяко произведение вмъквам история и определена символика, които са свързани не само с автора, но преди всичко със самата творба, нейната същност и вдъхновение. Обичам да съчетавам цветно стъкло и прецизно шлифоване, което придава на работата уникален израз и атмосфера. Така творбата предизвиква емоции и става важна архитектурна част от интериора.“ - Лукаш Ябурек www.lukasjaburek.com

 

* * *

*Посещението на събитията в Чешкия център се осъществява в съответствие с актуалната заповед на Министъра на здравеопазването!

 

Автор: Силвия Дерибеева, Чешки център София
01.12.2021 г. 16:47
Посетено: 553
Етикети: Dolce Vita, стъкло, изложба, Чешки център София, декоративна колекция за напитки, Лукаш Ябурек, кристал
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33796-lukash-yaburek-predstavya-kristalnata-si-kolektsiya-dolce-vita-v-cheshkiya-tsentar-v-sofiya