Изложби

Русенски книговезец представя интересна изложба

Между експонатите е 9-хилядната книга, подвързана като дарение от Иван Калайджиев

Русенски книговезец представя интересна изложба


◊ СЪБИТИЕТО

От 19 януари до 9 февруари 2007 г. в Русе:

Изложба "50 години на ползу роду"
, посветена на 70-годишнината от рождението на русенския книговезец и дарител Иван Калайджиев.

• Организатори:
. РБ “Любен Каравелов” - Русе, 
. Регионалeн исторически музей - Русе, 
. Възрожденско читалище “Зора” Русе,
. Народно читалище “Васил Левски” – Русе.   


◊ КОЙ Е ИВАН КАЛАЙДЖИЕВ

Иван Калайджиев е роден  на 20 януари 1936 г. Дарителството в рода му има повече от 160-годишна история – още от времето на неговия прадядо хаджи Нанчо Гурбалов, който през далечната 1848 г. дарява кесия жълтици за зографисването на черквата в своето родно село Ветрен, Казанлъшко.

За себе си книговезецът разказва, че е израснал в печатницата на своя дядо Кольо Калайджиев, а любовта му към книгата си остава “неизмерно голяма” и до днес. През годините е п
одвързал е хиляди книги от лични колекции, колекции на библиотеки, читалища, музеи, църкви, манастири и др.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата са показани материали от семейния му архив. Те са свързани с живота и дейността на книговезеца - документи (грамоти, дарителски свидетелства и награди), лични вещи, между които Требник на неговия баща, който той е носил по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни; снимки от семейния архив; публикации в централни и местни периодични издания.

Евангелие от 1910 г. е най-ценното издание в експозицията, отпечатано е в Солун. През 2003 г. е изцяло реставрирано и подвързано. На корицата му е образът на Исус Христос, а над него има сребърен обков с проба 1000 %. Дарението на възстановената богослужебна книга Иван Калайджиев е посветил на 155-та годишнина от първото дарение, направено в  неговия род през 1848 г.

Колекцията от миниатюрни книги е интересна за любителите на този вид издания. В експозицията има и две издания на Корана (едното с височина 1 см и 8 мм  - ширина 1 см и 5 мм), Евангелие от Йон, както и един Българо-немски речник от 1930 г.

Между експонатите в изложбата е и 9-хилядната книга, подвързана като дарение от Иван Калайджиев – това е сборник от църковни правила - Типикон, издаден в Москва през 1854 г.

Най-старата книга, подвързана от русенския книговезец, е от средата на 18. век, отпечатана в Германия.

А най-новите издания в изложбата са поредица от детски книги на известното френското издателство “Pamelys” с изключително оригинална и красива подвързия, изработени от Иван Калайджиев.
Автор:
Лилия Рачева, в. Форум
Публикация:
22.01.2007 г. 13:15
Етикети:
Посетено:
2091
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3378-rusenski-knigovezets-predstavya-interesna-izlozhba