Изложби

"Townsmen" - проект на Елена Назърова

26 ноември – 29 декември 2021, Галерия +359

 

◊ ПОКАНА

Галерия +359 има удоволствието да представи "Townsmen" - проект на Елена Назърова.

Заповядайте на 26 ноември от 17:00 до 20:00 ч. във Водната кула в квартал "Лозенец", София (ул. "Галичица" 13А).

Изложбата ще продължи до 29 декември (включително).


През 2019 г., поразена от силните контрасти на уличното ежедневие в Париж, Елена Назърова полага проекта TOWNSMEN като обединяваща тъкан през седемте ѝ месеца на арт-резиденция там. За периода тя живее и работи в студио “Le Laboratoire de la creation”, откъдето насочва процеса си на артистични проучвания и наблюдение в две конкретни и особено различни посоки, полюси на съвременния градски живот. Това са бездомността и попкултурата в града, присъстващи ярки и напълно осезаеми по същите улици и площади, толкова романтизирани през вековете. С фокус, фиксиран върху тези полярности, търсенията на Елена се задълбочават, докато тя навлиза в по-тъмните кътчета и нощния живот на града, и в крайна сметка я тласкат да изследва възможности за перфектния обект, който, заставайки в публичното пространство, да бъде тяло на ясен протест докато същевременно привлича и ласкае хората. Въпросът за бездомността, който е една от най-належащите глобални хуманитарни кризи към момента, тук е разгледан през призмата на личния ежедневен опит на художничката и взаимодействието ѝ с жителите на няколкото улици, намиращи се непосредствено до ателието, което тя обитава в района “Chatelet Les Halles”, много близо до географския център на Париж.

TOWNSMEN има за цел да изложи бунтарския характер на живота и рутината на хората, живеещи по улиците на големите градове по един изопачен начин, така че да му придаде определен блясък, с който да привлече внимание към себе си и към една група хора, живеещи сред нас в невъобразимо затруднение, която подминаваме всеки ден. Изложбата представя разгънат творческия процес на един проект, който продължава във времето.


◊ ЗА АВТОРА

Елена Василева Назърова (1998) /elenka nana/ е български художник, чиято практика комбинира различни визуални медии с цел да изследва и подчертава човечеството в основата на различни съвременни обществени контексти. От 2016 г., след като завършва Националното училище за приложни изкуства “Св. Лука” в София, Елена работи като творец на свободна практика.

Избрани изложби:

2021 – Самостоятелна изложба “CAMP LIFE”, част от FIG.Sofia – Фестивал за съвременна илюстрация и графика / Галерия INTRO / София, България
2020 г. – Резиденция „Radical Imagination Art Residency” /Ideas Factory Association & European Cultural Foundation/ – с. Делейна, Видин, България / финална групова изложба / „Goethe Institute Bulgarien” / София, България;
2019–2020 – Резиденция „Le Laboratoire de la Creation“, Париж, Франция;
2018 – „Art Start” – Групова изложба /„Goethe Institute Bulgarien” / София, България;
2017 – Самостоятелна изложба „VAISAKHA project” / Галерия "Мургаш” / София, България;
2016 г. – Самостоятелна изложба / „ГАЛЕРИЯ 2.0” / София, България;

* * *

Зa Галерия + 359:

Галерия + 359, основана през 2017, ежегодно организира осем изложби в основното си пространство, което е в сградата на запазена водна кула в квартал "Лозенец", София. Кулата е проектирана от немския инженер Франц Салбах през 1903. Завършена през 1929 година, тя е построена на най-високата точка в Лозенец на базата на френска система за изграждане на водни кули със стоманобетон и тухлена зидария.

Екипът на Галерия + 359 организира разговори със съвременни визуални артисти, лекции и специални събития в областта на съвременното изкуство и култура, публикува книги и каталози с убеждението, че една търговска галерия трябва да участва в процеса на образование и развитие на публиката.

 

Автор:
Галерия +359
Публикация:
26.11.2021 г. 11:32
Посетено:
1391
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33768-townsmen-proekt-na-elena-nazarova