Изложби

Изложба "Европейски издания XVI-XX век"

150 години Читалище "Зора"

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Европейски издания XVI-XX век" от фонда на Читалище "Зора" - Сливен


Най-старото книжовно средище в Сливенския край – библиотека „Зора”, извади от фондовете си уникални издания от XVI-XX век на основните европейски езици. Те са дарение през годините от будни сливенци, учили в най-престижните университети на Европа, осъществявали търговските си дела и пътували там в откриване на културните богатства на континента.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата бе открита от директорката на библиотеката Мариета Главчовска, в присъствието на ценители на книгата, писатели, библиотечни работници, журналисти. Сбирката, чието начало е поставено към 1854-1855 г., включва над 150 заглавия. Тук са представени стари издания на гръцки език от 16-19 век, сред които най-старата книга на библиотека „Зора” – труд на Аристотел, с паралелен текст на гръцки и латински език (1597 г.).

Посетителите се спират пред Пражкото издание от 1846 година на Реймското евангелие - кирилско-глаголически ръкопис, прочут през средните векове като книга, над която френските крале са полагали клетва при своята коронация (от личната библиотека на д-р Иван Селимински). Големият български възрожденец, както и личности като д-р Г. Миркович, С. Табаков, Д. Консулов, Н. Ахлопков и др. са сред видните дарители и основатели на богатата колекция от ценни издания.

Наред с гръцките книги от посочения период, е представена научна и художествена литература на немски език (19-20 век), както и енциклопедии и речници на френски и немски език от 19 век, английски издания от 19 и 20 век и др.

Открояват се и „Начален курс по римско право” (1900 г.), с подпис на дарителя д-р Симеон Табаков, румънското издание на Новия завет, гръцка граматика от библиотеката на д-р Иван Селимински, с личния му печат,
Избрани творби от чешката литература” (Прага, 1902 г.), френското издание на спомените на Султана Р. Петрова „30 години в българския царски двор” (1887-1918 г.)., „Персийски писма” на Монтескьо - дарение на френски от полк. Н. Ахлопков, „Дребосъчето” на Алф. Доде и др.

Сливенци могат да се докоснат до официалната публикация на докторската дисертация по хуманна медицина на своя виден съгражданин д-р Георги Миркович (1826-1905), до ценни книги от личната библиотека на един от строителите на националното и сливенското здравеопазване, д-р Начо Планински и др.


◊ ЧИТАЛИЩЕ "ЗОРА" В 21. ВЕК

Под звуците на „химна на Европа” директорът на дирекция „Международно сътрудничество и европейска интеграция” в община Сливен, Стоян Марков, откри пред присъстващите обособен щанд в библиотека „Зора” с книги по въпросите на ЕС, органите и механизмите на функционирането му.

ОНЧ „Зора” е „точка в мрежата от информационни щандове”, като заедно с изградения в Сливен Дом на Европа ще разпространява и разширява информацията на български език за дейността и инициативите на ЕС, за работата на ЕК и Съвета на Европа. 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.01.2007 г. 14:11
Посетено:
845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3376-izlozhba-evropeyski-izdaniya-xvi-xx-vek