Изложби

„Приказки за дървото” – изложба живопис и скулптура на Цветан Лазаров

25 ноември – 14 декември 2021, Арт Галерия "Ларго", Варна

„Приказки за дървото” – изложба живопис и скулптура на Цветан Лазаров: 1
„Приказки за дървото” – изложба живопис и скулптура на Цветан Лазаров: 2
„Приказки за дървото” – изложба живопис и скулптура на Цветан Лазаров: 3

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

Цветан Лазаров

„Приказки за дървото”

изложба – живопис и скулптура

25 ноември – 14 декември 2021

Откриване – четвъртък, 25 ноември 2021 г., 18:00 часа 

 

На 25 ноември 2021 г., от 18.00 часа Арт Галерия “Ларго” ще представи Цветан Лазаров с изложба – живопис и скулптура, озаглавена „Приказки за дървото”. Това е петата самостоятелна изява на софийския художник във варненската галерия. Авторът е един от наградените с приза "Художник на десетилетието 2008-2018 на Галерия Ларго“. След няколкогодишно очакване, в настоящата изложба Цветан ще се представи не само с живопис, но и с кавалетна бронзова пластика.

Настоящата изява на Цветан е продължение на изложбата му в София от пролетта на тази година. В експозицията са включени картини на тема „Дървото на живота“. Това е дървото, което дава смисъл на Рая. Според автора то има специално послание. За изложбата си Лазаров казва: „Дървото в средата на Рая е връзка между светове. Него хем го има, хем то не е истинско дърво. Ние четем за Рая, където има две дървета – Дървото на живота и Дървото за познаване на добро и зло. Дървото на живота, това е човека в неговата обща форма – това е човека в неговата цялост – мъжът и жената. Дървото идва от подземния свят, расте в светлината, над земята, към небето. Корените му са в земята, а листата са устремени нагоре, към светлината, към духовното. Така дървото се явява една връзка между материалното и духовното, между светлината и мрака, то опосредства превръщането на тъмното в светло.“ В експозицията поне половината картини разработват темата за Дървото- символ на началото, на корените ни- и връзката ни с него. Ще видим портрети на „Дървото, което помни бурите“, на „Малкото дърво“, на „Мистериозната гора“ и на „Омагьосаната гора“. Стилизирани, мистични, натоварени със символика и скрити послания.

Освен „портрети на дървото“ в изложбата са включени творби, апотеоз на женската красота. Както винаги в творчеството му, моделите на художника са нежни, ефирни, вглъбени, в състояние на съзерцателност, изящни и безтегловни. За това възприемане на творбите допринася и изключително изчистената, пастелна палитра, с която Цветан Лазаров е познат сред ценителите. Освен картините с нежни женски образи, посетителите на изложбата ще се насладят на няколко натюрморта, също типични за Цветан, пълни с плодове – нарове, ябълки, череши и круши. А за настоящата си изява във Варна Цветан Лазаров е донесъл и няколко кавалетни бронзови пластики, отново претворяващи елегантната изтънченост, непреходната красота и грация на жената.

 

Очакваме ви на откриването на 25 ноември 2021 от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. "Хан Крум" 8. Повече за изложбата вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.  

 

◊ ЗА АВТОРА

Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната Художествена Академия в София в периода 1984–1989 г. със специалност Живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. През 1997 г. след няколко изключително успешни изложби получава постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в Хускварна, Швеция. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия "Ларго". Живее и работи в София.

 

Автор: Нели Вълчева, галерист
23.11.2021 г. 15:09
Посетено: 671
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33748-prikazki-za-darvoto-izlozhba-zhivopis-i-skulptura-na-tsvetan-lazarov