Изложби

"Цветни думи в пролог" - самостоятелна изложба на Руди Нинов

19 ноември – 30 декември 2021, Галерия Sarievа - Пловдив

"Цветни думи в пролог" - самостоятелна изложба на Руди Нинов

 

БЪДЕЩЕ НЕЗАБРАВИМО – ФАЗА VI

Ноември - декември 2021

Основна изложба

„Цветни думи в пролог“ / Colour Words in Prologue

Руди Нинов

самостоятелна изложба

куратор: Веселина Сариева

Sarieva, Пловдив

19 ноември – 30 декември 2021

Откриване: 19 ноември, 17:00–20:00 ч. в присъствието на автора

 

Галерия SARIEVA има удоволствието да представи първата самостоятелна изложба на представлявания от галерията автор Руди Нинов „Цветни думи в пролог“.

„Цветни думи в пролог“ е основната изложба на Фаза VI на курираната от Веселина Сариева мултижанрова ситуация в сферата на визуалните изкуства „Бъдеще незабравимо“ (Future Unforgettable), която се реализира в шест тематични и времеви етапа през  септември – декември 2021 в различни градове и пространства в България и онлайн.

Изложбата „Цветни думи в пролог“ включва новосъздадени творби: поредица картини, рисунки и скулптури, направени по време на световната пандемия в ателието на автора във Франкфурт, Германия. Наред с тях е представена и керамична инсталация от осемдесет сферични предмета, озаглавена „Моите любими неща“, придружена от своеобразна работа с тапети.

Руди често работи едновременно по няколко поредици скулптури, картини и рисунки в продължителен период от време. Творбите са създадени в едно и също студийно пространство, което позволява постоянна формална обратна връзка между всяка една от тях и образува по този начин непреднамерени взаимоотношения. Смисълът се открива в тяхното явно различие, при което всяка завършена творба служи като двигател на следващата под формата на химическа реакция.

Подобно на единичен кадър от 35-милиметрова фотографска лента всяка творба представя своеобразна среда (пространство), светлина (цвят) и персонажи (форми). По-голямата сюжетна линия се разкрива в рамките на група творби, като по този начин допринася за ефектите на неподвижността, движението и продължителността, уловени в картините.

Незавършената поредица малки картини „Без заглавие (Fêtes, 1971)“, изработена върху изхвърлен картон от книги с твърди корици, разкрива езиковата логика и синтаксис, които направляват нейния непрекъснато увеличаващ се речников състав в самите картини. Разнообразни по композиция и цвят, творбите предизвикват всевъзможни асоциации, които могат да бъдат обвързани с някакъв непознат език, дочути звуци или обикновени музикални визуализации. Подобно на срички и думи, закачени на стената редом до останалите творби от изложбата, те разкриват отношението на Руди към абстракцията чрез две ясно отграничени, но съседни перспективи: формалната и личната. Малкият мащаб на творбата притегля зрителя в едно лично пространство, където той попада в интимен диалог със свободната и експериментална обработка на всяко отделно пространство от страна на художника.  

Формалният аспект проличава ясно в неговото интелигентно, но привидно небрежно използване на боята като изразно средство. Тя е нанесена плоско и в ярки цветове, квадрати, правоъгълници, спирали и други прости форми, които привидно нахлуват и избликват от една невидима, но фундаментална координатна мрежа, действаща като музикална партитура спрямо цялата поредица. Творбите обхващат една почти безкрайна референтност с излаз към поезията, киното и други произведения на изкуството.

Една творба от поредицата – спирала, съставена от множество малки хартиени изрезки – е пряка препратка към всеизвестното произведение на Анри Матис „Охлювът“ от 1953 г. Руди казва: „Видях тази творба за първи път в галерия „Тейт“ в Лондон, когато бях на единадесет. Семейството ми току-що се бе преместило да живее в Лондон и имаше един начален период, когато майка ми беше безработна. През това време тя се погрижи да ме заведе до всеки музей с безплатен вход в града. Никой от нас не говореше английски, така че просто се разхождахме и разглеждахме. Никой от нас не се занимаваше с изкуство, но постоянно се запознавахме с него. Поради някаква причина тази картина остана в ума ми и аз непрекъснато се сещах за нея през годините. По време на пандемията усетих голяма доза смирение и искреност около себе си и вероятно заради това реших да осъществя на дело преживяването, свързано с тази картина като един вид скромна почит.“

Руди Нинов е роден през 1992 г. в България, живее и работи във Франкфурт, Германия. През 2021 завършва известната Художествена академия Städelschule във Франкфурт. Творбите му са излагани в много институции и галерии в Европа и по света като Kunsthal 44Møen, Мьон; SARIEVА, Пловдив; Galleria Continua, Сан Джиминяно; Sotheby’s, Франкфурт; Galeria Ginsberg, Лима; Национален дворец на културата, Театър „Азарян“, Галерия „Васка Емануилова“, София, измежду други.

* * *

Повече за програмата на шеста фаза на Future Unforgettable може да видите на www.futureunforgettable.com.

Архивът на Future Unforgettable е наличен в Instagram и в YouTube канала на Фондация „Отворени изкуства“.

Instagram: https://www.instagram.com/futureunforgettable/

YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLiwBr_QbugCyEz8O5rYdilRv3BYjE208s

-

Организатор: Фондация „Отворени Изкуства“ и Sarieva

През 2021 проектът се реализира с финансовото съдействие на „Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“.

 

Автор:
Галерия Sarievа
Публикация:
19.11.2021 г. 13:06
Етикети:
Руди Ниновсамостоятелна изложба
"Цветни думи в пролог"
Галерия Sarievа
Future Unforgettable
„Бъдеще незабравимо“
Посетено:
878
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33725-tsvetni-dumi-v-prolog-samostoyatelna-izlozhba-na-rudi-ninov