Изложби

"Щрайх" - юбилейна изложба на скулптора Тодор Тодоров

19 ноември - 4 декември 2021, СБХ - галерия "Райко Алексиев"

"Щрайх" - юбилейна изложба на скулптора Тодор Тодоров: 1
"Щрайх" - юбилейна изложба на скулптора Тодор Тодоров: 2
"Щрайх" - юбилейна изложба на скулптора Тодор Тодоров: 3

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Щрайх" - юбилейна изложба на скулптора Тодор Тодоров

19 ноември - 4 декември 2021
Галерия "Райко Алексиев", ул. "Раковски" 125

вернисаж - 19 ноември, петък, 17:00-19:00 ч.

Шестата изложба от програмата на София Хартиен Арт Фест 2021 е юбилейната изложба на скулптора Тодор Тодоров, основател на Фондация „Аматерас“. Тодор Тодоров е член на СБХ от 1984 г., както и на 10 международни професионални организации в Европа и Азия. В дългия си 70-годишен път скулпторът е носител на 21 награди и е познат предимно с монументалните си произведения по света. Отличава се с нестандартен подход в кавалетната и монументалната скулптура. Създател е на световната теория за скулптурата и природните елементи – „Елементалната скулптура“.

Своята последна колекция ще представи във великолепното пространство на галерия „Райко Алексиев“. През последните няколко години Тодор Тодоров започва да прави звучащи интерактивни скулптури и така се ражда серията „Щрайх“. Колекцията е реализирана в рамките на три години и рефлектира любовта на автора към музиката, която е важно вдъхновение за него в студентските му години. Произведенията са мотивирани от симбиозата между изпълнител и инструмент, и както споменава самият той:

„Забелязах, че много музиканти заприличват на своите инструменти.“

Автор: Юлия Тодорова
16.11.2021 г. 14:00
Посетено: 456
Етикети: Тодор Тодоров, скулптор, Фондация „Аматерас“, галерия "Райко Алексиев", СБХ, елементална скулптура, София Хартиен Арт Фест 2021
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33702-shtrayh-yubileyna-izlozhba-na-skulptora-todor-todorov