Изложби

"Пътища на портрета" - фотоизложба и творчески експеримент

Част от съпътстващата програма на Международния фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF)

 

◊ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОРТРЕТНИЯ ФИЛМ 2021

IPFF 2021 представя:

„Пътища на портрета“

фотоизложба и творчески експеримент

18 ноември, 18.00, Дом на киното

 

Като част от съпътстващата програма на своето второ издание, IPFF представя фотоизложбата „Пътища на портрета“. Експозицията включва 24 фотопортрета на артисти от 10 държави, селектирани след конкурс. Тя ще бъде открита на 18 ноември, 18:00 часа в Дом на киното.

Идеята е изложбата да бъде част от цикъл дейности - творчески експерименти, обединени от потенциала на портрета като културен феномен, доказващи неговата способност да изследва, трансформира, образова, провокира.

Замисълът произтича от концептуалното ядро на фестивала - портретът като „имитация и повторение, но с безкраен потенциал за бъдещи метаморфози“.

Фотоекспозицията „Пътища на портрета“ е първата стъпка от реализацията на артистичната колаборация. Посредством отправени към творците категории-провокации се търсят пресечните точки между медиумите кино и фотография, запечатването на времето в застинали образи и техните възможни бъдещи превъплъщения. 

Посетителите на изложбата ще видят най-добрите фотокандидатури в категориите: Портрет на една дама; Портрет на момиче в пламъци; Портрет в сепия; Портретът на Дориан Грей; Портрет на художника като млад; Автопортрет с ухо и лула.

Публиката ще разбере кой е фотопортретът, избран от журито на конкурса като най-добър, за да продължи своя творчески път, а всички гости на изложбата ще бъдат поканени да се включат активно с хрумвания за неговите потенциални трансформации. Споделените идеи и фотографията победител ще поемат към виртуален арт инкубатор - следваща стъпка на творческия експеримент и платформа за генериране на предложения за пътя на конкретното фотоизображение.

 

◊ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Пътища на портрета - Фотоконкурс и фотоексперимент

Категории:

Портрет на една дама (портрет от друго историческо време, минало или бъдеще)

Посветена на героинята на писателя Хенри Джеймс - Изабел Арчър, както и на филмовата адаптация на режисьора Джейн Кемпиън, тази категория кани портрети, изобразяващи епохи, различни от настоящата. Снимката трябва да е вдъхновена от наратив за минал исторически период или бъдещ хипотетичен момент. 

Цел: наблюдение, изследване и анализ на времето, в което живеем; потенциал за дискусии с пресечни точки фотография, изкуство, културология, история, политика, футуризъм.

 

Портрет на момиче в пламъци (куиър портрет)

Портрет на LGBTQ+ личности или с тематика, пряко обвързана с гей, куиър и/или драг култура. Името на категорията идва от едноименния филм на режисьора Селин Шиама (2019).

Цел: задълбочаване в непопулярни културни интереси; потенциал за извеждане на преден план на социално-политически дебати за мястото на маргинализирани личности в обществото - в локален, национален и/или международен план.

 

Портрет в сепия (монохромен или черно-бял портрет)

Портрет в естетика, използваща нюанси на един цвят, както и черно-бяла фотография. Името на категорията произлиза от едноименния роман на Исабел Алиенде.

Цел: откриване на дискусия за срещата между форма и съдържание, естетика и послание, визуално и символно.  

 

Портретът на Дориан Грей (много красив или много гротесков портрет/портрет-гротеска)

Продължавайки философската нишка за стойността на естетическото в разговора за изкуство вчера, днес и утре - тази категория, именувана по романа на Оскар Уайлд, е значима с фокуса си върху крайностите красиво и грозно.

Цел: Обогатяване на често дебатирани гледни точки за идеали за красота в съвременния свят, интензивно повлиян от присъствието на интернет и социални мрежи. Напластяване на концепцията за гротеска в контекста на полето на фотографията.

 

Портрет на художника като млад (сюрреалистичен портрет)

Портрет, принадлежащ към експериментални, атрактивни, алтернативни, сюрреалистични фотографии, тестващи границите на човешкото въображение и възприятие. Категорията е с названието на едноименния роман на Джеймс Джойс.

Цел: Разглеждане на сюрреалистичното и негови характеристики - обособяване на точки на прилика и точки на контраст между сюрреализма в различни изкуства: фотография, кино, живопис, литература, скулптура.

 

Автопортрет с ухо и лула (автопортрет на фотографа)

Името на тази категория е повлияно от известния автопортрет на нидерландския художник Винсент ван Гог - „Автопортрет с превързано ухо и лула“. Портрет на самия творец-фотограф, задълбаващ (или не) в собствения личен свят на болки, падения, мании, страхове, радости, еуфории, равновесия и липси.

Цел: проблематизиране на актуални проблеми за егоцентризъм, нарцисизъм, феномена селфи, възможни и невъзможни вглеждания навътре към собственото Аз.

Повече информация тук: http://bg.ipffestival.com/ + https://www.facebook.com/ipffestival/ + https://filmfreeway.com/PortraitPathways

 

Селектирани творби:

Портрет на една дама (портрет от друго историческо време, минало или бъдеще)

  • Réalité Masquée - Yan Berthemy – Франция
  • Réalité Masquée - Yan Berthemy – Франция
  • Ghost Girl - Andrea Gluckman – САЩ

 

Портрет на момиче в пламъци (куиър портрет)

  • Portrait of Andrew - Christopher Fluder – САЩ
  • Mykie Gunn - Kaleb Hibbs – САЩ
  • Lori Kella - Viet Van Tran – Виетнам

 

Портрет в сепия (монохромен или черно-бял портрет)

  • Portrait in Sepia - Desislava Ignatova – България
  • Portrait in Sepia - Maria Drakaki – Гърция
  • Tana and her cat. - Prajwal Bhattarai – Китай
  • Moths at the beginning of the century - Kang Le – Тайван
  • Let's pass some time - Ivaylo Svetlinov – България
  • Film is Not Dead - Michael Epps – САЩ
  • Maren - Maren Nordtorp Larsen – Норвегия

 

Портретът на Дориан Грей (много красив или много гротесков портрет/портрет-гротеска)

  • Trial by Fire - Christopher Fluder – САЩ
  • The Picture of Dorian Gray - Desislava Ignatova – България
  • Hungry ghost - Kang Le – Тайван
  • On Beauty - Pim - Michael Epps – САЩ

 

Портрет на художника като млад (сюрреалистичен портрет)

  • Everyone You Used to Know - Christopher Fluder – САЩ

 

Автопортрет с ухо и лула (автопортрет на фотографа)

  • To live is to die - 1 - Silvia Husek – Бразилия
  • To live is to die - 2 - Silvia Husek – Бразилия
  • To live is to die - 3 - Silvia Husek – Бразилия
  • Admit One - Francesca Hummler – САЩ
  • Body Grid - Francesca Hummler – САЩ
  • Nesting - Francesca Hummler – САЩ

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
17.11.2021 г. 14:46
Посетено:
619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33695-patishta-na-portreta-fotoizlozhba-i-tvorcheski-eksperiment