Изложби

„Шейсет лета Андерсенови приказки“ - изложба илюстрации на Любен Зидаров

16 ноември - 7 декември 2021, Галерия "Ракурси"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Шейсет лета Андерсенови приказки"

Любен Зидаров

Илюстрации

16 ноември - 7 декември 2021

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложба илюстрации „Шейсет лета Андерсенови приказки“ на Любен Зидаров.

За художника, илюстрирал стотици литературни произведения, нерядко с едно от тях той остава свързан с „любов за цял живот“. За Любен Зидаров това се оказват Приказките на Ханс Кристиан Андерсен. По думите на илюстратора, тяхната поетика, философска дълбочина и мъдрост правят така, щото читатели от всякакви възрасти – от деца до старци, да откриват там по нещо свое, оставащо завинаги съкровено. Затова и завръщането към Андерсен в различен житейски етап води до нови, невидяни преди нюанси и внушения.

Онова, което е различно за художника, е че той чете и прави своите собствени открития в Андерсеновите приказки чрез своите илюстрации към тях. И така, в продължение на шест десетилетия.

Първият двутомник с черно-бели и цветни илюстрации бе отпечатан от издателство „Народна младеж“ през 1964-65 г. Техният успех и международните им награди водят до още две издания през 60-те и 70-те години, като всяко едно от тях представлява и развитие на тяхното пластическото тълкуване, което води до еволюираща илюстративна стилистика. Създадените в края на 80-те и началото на 90-те без издателска поръчка илюстрации от „Втория период“ успяват да видят бял свят чак през 2006, издадени от „Захарий Стоянов“ във връзка с 200-годишнината от рождението на Андерсен. Интересът към тях става причина през 2015 г. за покана от пекинското издателство Ever After Books за специално издание с нова селекция, предназначено за четящата на китайски език публика.  

В края на миналата година издателство „Захарий Стоянов“ направи възможна появата на андерсеновите илюстрации от „Третия период“ на Любен Зидаров. Тук разговорът между художника и писателя, в житейски момент в който те, като че ли се изравняват по възраст, достига до нов, напълно освободен от конвенционалността метод, смесващ темпера, акварел и молив с въздействието на рисунката и живописта.

Шест издания, шест различни варианта на Андерсен и „шейсет лета“ помежду им.       

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Любен Зидаров. Завършил живопис в софийската Художествена академия през 1948 г., Зидаров започва творческия си път в областта на илюстрацията, който никога не изоставя. Илюстрирал е стотици книги, между които по няколко различния издания на класически произведения на световната литература за млади читатели, като  „Андерсенови приказки , „Приказки на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Хофманови разкази“ приказките на Оскар Уайлд, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, а също и на някои от най-значимите български писатели – Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Любен Зидаров е и един от създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Той е и един от основателите през 1957 г. на първото у нас илюстровано списание за деца, „Славейче“. Същевременно, той илюстрира и редица произведения на литературата за възрастни, например неговите знаменити линогравюри към поезията на Яворов.

Неговият илюстраторски талант е оценен в световен мащаб - сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва; носител е на Наградата на СБХ за илюстрация на името на Борис Ангелушев; бил е сред финалистите, номинирани за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

 

Автор:
Галерия "Ракурси"
Публикация:
12.11.2021 г. 16:19
Етикети:
Любен ЗидаровилюстрацииизложбаГалерия "Ракурси"
Шейсет лета Андерсенови приказки
Посетено:
1900
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33675-sheyset-leta-andersenovi-prikazki-izlozhba-ilyustratsii-na-lyuben-zidarov