Изложби

Изложбата "Птици-Души" представя 102 уникални медитативни картини на Шри Чинмой

9 – 16 ноември 2021, Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Единствена по рода си изложба показва нюйоркска колекция на художника Шри Чинмой в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

„Птици-Души“ – 102 уникални медитативни картини на Шри Чинмой

Специална колекция от 102 оригинални картини, излагани в Лувъра, ще ни представи една малка част от наследството на Шри Чинмой. Не е лесно да се определи стилът на твореца – би могъл да бъде сравнен с японската калиграфия, но без съмнение минава отвъд нея.

Още с откриването на изложбата на 9 ноември (вторник) от 19 часа, всички посетители ще имат възможността не само да са сред първите, видели оригиналните платна, но и ще присъстват на представяне на книгата „Крилете на радостта“ от Шри Чинмой. Това, което организаторите издават, е, че с „Крилете на радостта“ Шри Чинмой насърчава всички нас да намерим мира и светлината дълбоко в сърцата си, за да можем да се справим с отрицателните преживявания и нагласи и да ги трансформираме в положителни.

На 11 ноември от 19 часа посетителите ще имат шанса да се потопят в магичните ритми на Индия и в същото време да усетят радостта от медитацията с концерта „Музика на сърцето“. За виртуозните австрийци Канала Ауер (ситар) и Ушика Мукенхумер (тампура) и ирландецa Садананд Маги (табла) това ще бъде първо посещение в България за концертно турне в градовете София, Пловдив и Варна. В традиционен индийски стил те ще пресъздадат медитативни музикални композиции на Шри Чинмой.

Подходяща музика на живо ще звучи в галерията  на 11 ноември от 19:00 ч., на 13-ти от 16:00 ч. и на 14-ти от 16:00 ч.  – хармониум, тампура, ситар, сурбахар, индийска флейта бансури, кавал, китара и пиано ще пресъздадат красиви мелодични пейзажи, които говорят на сърцето така, както думите не могат.

„Какво е радостта?
Това е птица, която всички желаем да уловим.
Това е същата птица, на която всички се радваме, когато лети.“

- Шри Чинмой

 

◊ КАРТИНИТЕ

Колекции от многобройните картини на Шри Чинмой са показвани в самостоятелни изложби в Карнеги Хол – Ню Йорк, Харвардски университет – Бостън, Лувъра – Париж, галерия „Свят на единството“ – Цюрих, градска галерия Шинджуку – Токио, сградата на Секретариата на ООН – Ню Йорк и много други.

Шри Чинмой е автор на почти 16 милиона рисунки на птици-души, започнати през 1991 г.

Това са художествени етюди, в които птиците-души се реят сами или на хармонични групи във вътрешното небе. С богата палитра от цветове и само с няколко стремителни движения Шри Чинмой създава завършени образи, всеки от които излъчва енергия, индивидуалност и очарование. Линиите издават майсторска ръка – деликатна, но уверена, спонтанна и същевременно сръчна.

Въпреки бързината и пестеливите линии, Шри Чинмой винаги постига цялост и равновесие в своите картини. Както при художниците дзен монаси, мигът на прозрението се въплъщава бързо и никога не се преправя. Той не се стреми към съвършени технически детайли, а по-скоро към изразяване на медитативното творческо вдъхновение, извиращо от сърцето и душата.

Коментар от автора

Какво ли е вдъхновило Шри Чинмой да нарисува 16 милиона птици? Може би този коментар на Шри Чинмой дава отговор на нашия въпрос:

„Птиците имат много особено значение, те олицетворяват свободата. Ние виждаме птицата в небето и тя ни напомня за нашата вътрешна свобода. Във всекиго от нас се крие една вътрешна същност, която наричаме душа. Душата лети като птица в небето на Безкрая. Птиците, които виждаме да се реят в небето, ни напомнят за собствената ни душа-птица, която лети в небето на Безкрая. Когато гледате птиците, чувствайте, че вие самите сте птици – вашите души-птици, литнали в небето на безкрайната Светлина, безкрайния Мир и безкрайното Блаженство.“

 

◊ БИОГРАФИЯ

Шри Чинмой е роден в Източен Бенгал, Индия на 27 август 1931 г. Останал без родители на 13-годишна възраст, той се присъединява към своите братя и сестри в ашрама на Шри Ауробиндо в южна Индия. Прекарва следващите две десетилетия потопен в динамичната култура на тази голяма и активна духовна общност. Наситеното му ежедневие там съчетава медитация, достигаща до 14 часа дневно, писане на поезия, есета и духовни песни, безкористно служене и спорт. Още в ранните си години има множество дълбоки вътрешни изживявания и постига духовно осъзнаване. На 13 април 1964 г., на 32-годишна възраст, Шри Чинмой заминава на Запад. Установява се в Ню Йорк, където живее до 11 октомври 2007 г., когато напуска този свят.

* * *

Организатор на събитието: Шри Чинмой Център - България, тел. 0895 794 971

Изложба „Птици-души“ Медитативни картини от Шри Чинмой
9 – 16 ноември 11:00 – 19:00 часа
Галерия Vivacom Art Hall ул. "Оборище" 5 (до Националната библиотека)

Местоположение: https://goo.gl/maps/RN3p8uHXbRv82TGk6

Вход свободен

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.11.2021 г. 14:19
Посетено:
685
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33659-izlozhbata-ptitsi-dushi-predstavya-102-unikalni-meditativni-kartini-na-shri-chinmoy