Изложби

"Светлини и сенки" - изложба живопис на Мария, Валери и Богдан Върбанови

04 ноември – 20 ноември 2021, Галерия "Париж"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Париж"

представя

 Мария, Валери и Богдан Върбанови

Светлини и сенки“

изложба - живопис

04.11. – 20.11.2021

 

На 4 ноември 2021 г. галерия „Париж“ ще представи за пръв път в своето пространство самостоятелната изложба на художниците Мария, Валери и Богдан Върбанови, обединена под заглавието „Светлини и сенки“. Талантливото семейство художници, чийто наследник Богдан вече почти ги е настигнал по майсторство и техничност, реши да покаже на софийската публика осемнадесет свои платна изпълнени с виртуозна техника в стила най-вече на хиперреализма, който обаче е смесен на места със сюрреалистични мотиви.

Изключителна нежност и фина изработка откриваме в дантелените драперии и перлените раковини на Мария Върбанова. В картините ѝ ще усетим носталгията по красотата на „Бел епок“, където порцеланът, изящната чаша, старинният чайник и малката статуетка са част от тогавашния ежедневен интериор на дома. Женственият усет към красивия натюрморт е силата на Мария и тя връща с лекота зрителя в едни отминали и изпълнени с романтика времена. Но паралелно с този ретро уклон, Мария Върбанова ни показва и съвременния, модерен и изчистен натюрморт, в който ябълките могат да са хиперболизирани, както е в картината ѝ „Zoom in” или пък силно отдалечени, както е в творбата „Zoom out“.

Валери Върбанов подхожда с по–различна енергия към картината, там се усеща една дързост, много по–изразен вкус към сюрреалистичния елемент, често ще виждаме отражения, но ще мислим, че са реалност, драпериите ще са пищни и майсторски, като само ще напомнят човешкото присъствие по своите гънки, а понякога минимализмът в хиперреализма ще ни говори повече от пищността. Фин усет към детайла, смелост в изказа и висока прецизност са характерни за картините на Валери Върбанов.

Богдан Върбанов е някаква невероятна смесица от стиловете и подходите и на двамата си родители. При него ще видим както майсторската класическа визия на натюрморта взета от Мария, така и лекото сюрреалистично намигване от Валери. Специално в тази изложба, Богдан е наблегнал на класическите натюрморти, които са изработени с блестяща техника и грабват с топлите си и меки живописни цветове.

Общото между тези трима талантливи съвременни автори, е разбира се невероятната игра със светлините и сенките, която те владеят толкова добре. Това усещане за жива реалност и обемност се постига именно чрез тях. Интересна е и живописната им техника, чрез която извайват хиперреалистично обектите в своите картини - акрилни бои върху платно, обикновено върху черен грунд, чрез последователно използване на обикновена четка и аерограф.

Мария и Валери Върбанови са възпитаници на университета във Велико Търново, който и двамата завършват с пълно отличие, а техният син Богдан вече е четвъртокурсник в Художествената академия, специалност „Живопис“ в класа на проф. Десислава Минчева и проф. Ивайло Мирчев.

Семейство Върбанови са добре познати и успешно продавани автори в чуждестранни галерии в Норвегия, САЩ, Канада, Япония, Австралия, което дори спира тяхната изложбена дейност в България за около дванадесет години. Всички те са спечелили множество награди, а техни картини са притежание на колекции по целия свят.

Картините могат да се разгледат на живо в галерия „Париж“, както и онлайн в сайта на галерията. Официално откриване не се предвижда поради усложнената епидемична обстановка.

www.gallery-paris.com

 

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
03.11.2021 г. 12:00
Посетено:
517
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33628-svetlini-i-senki-izlozhba-zhivopis-na-mariya-valeri-i-bogdan-varbanovi