Изложби

Шостакович в България – изложба и филмови кадри за 115-годишнината от рождението на композитора

2 ноември 2021, 17:00 часа, Арт салон на Радио Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба във Варна разказва за двете гостувания на Дмитрий Шостакович в България. Експозицията е посветена на 115-годишнината от рождението на големия композитор и беше част от съпътстващата програма в рамките на 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Изложбата показва интересни снимки от посещението на Шостакович в четирите български града – Русе, София, Пловдив и Варна, където изнася концерти. В продължение на месеци са издирвани архивни документи и фотоси, които дават информация за гостуването на композитора у нас – през 1958 г. и 1965 г.

Откриването на изложбата ще бъде съпроводено и с осемминутен документален филм, запечатал посещенията на Шостакович в България. Публиката ще види и кадри със спомени от срещи с големия композитор на акад. Васил Казанджиев, режисьорката Вера Немирова, реализирала постановки на операта „Катерина Измайлова“ в Русе (2015) и Пловдив (2018), и Аделаида Якимова, осъществила постановката на операта „Нос“ в Русенската опера през 2012 г.

Изложбата е дело на Държавната опера в Русе в лицето на д-р Веселина Антонова и Пламен Бейков съвместно с авторския колектив в състав проф. Наташа Япова, д-р Драгомир Йосифов, д-р Любомир Кутин, д-р Андрей Андреев. Художественото оформление е на художника Орлин Атанасов.

Партньори в събирането на архивни материали за изложбата са Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Софийската филхармония, Съюзът на българските композитори, Държавната опера в Пловдив и Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. Кадрите от гостуването на Шостакович във Варна през 1958 г. са от фонда на Държавен архив - Варна.

Събитието е част от Есенния салон на изкуствата Варна 2021 и се реализира с подкрепата на Община Варна.

* * *

Снимки: Държавен архив:

1. - Шостакович на брега на Черно море
2 - Дмитрий Шостакович на концерта на 18 януари 1958
3 - Шостакович на посещение в Аладжа Манастир на 19 януари 1958.

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
01.11.2021 г. 15:23
Посетено:
1074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33615-shostakovich-v-balgariya-izlozhba-i-filmovi-kadri-za-115-godishninata-ot-rozhdenieto-na-kompozitora